„Tai vartai į Donecką. Jei pralaimės, Ukraina mirs.“ Lemiamas mūšis  ()

Pokrovskas yra didelių anglies atsargų šaltinis plieno ir geležies liejyklų pramonei.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© ZSU (atvira licencija) | https://www.facebook.com/photo.php?fbid=889417093371370&set=pb.100069092624537.-2207520000&type=3

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Donecko srities Pokrovsko miesto kontrolės praradimas Ukrainai atneš didelių ekonominių nuostolių. Miestas iš esmės yra vartai į likusią Donecko sritį, rašo žurnalas „Foreign Policy“.

Pokrovskas yra didelių anglies atsargų šaltinis plieno ir geležies liejyklos pramonei. Akmens anglys reikalingos geležies gamybai, o plieno pramonė sumoka didžiulę dalį mokesčių, padeda finansuoti šalies ekonomiką, pabrėžia autoriai.

„Be plieno gamyklų Ukrainos ekonomika mirs. Tai labai labai svarbi ekonomikos dalis“, – komentuoja pramonės konsultacijų bendrovės „GMK Center“ generalinis direktorius Stanislavas Zinčenko.

[EU+Kuponai] „Techtober Blowout 2024“ išpardavimas! Mini PC, energijos stotelės, žaidimų monitoriai, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
3149 2

„Techtober Blowout 2024“ išpardavimas

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

2) „MINIX Z100-0dB“ - mini PC, 16+512GB, WiFi6 ir kt.

3) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

4) „SolarPlay Q2501“ - mobili energijos stotelė, 2400W, 2160Wh, LiFePO4

Išsamiau

Neturėdama pigios vietinės anglies tiekimo, Ukraina turės griebtis brangių žaliavų importo. Gamybos veiklą fiziškai užtikrinti galima, tačiau ekonominio tikslingumo klausimas išliks: Ukrainos plieno gamintojai neturi tokios pelno, kuris leistų mokėti daugiau už anglį, atgebantą iš užsienio.

Australija ir JAV didina anglies eksportą, ypač į Ukrainą: 2024 m. pirmąjį pusmetį jis išaugo 13 %. Leidinio šaltiniai anglių pramonėje pranešė, kad ši tendencija tęsėsi ir rugpjūtį.

 

Tačiau net ir turint žaliavų pasaulio rinkose, Ukrainai kyla ir kitų problemų. Anglis teks gabenti laivais, o Juodoji jūra jau seniai tapo pavojinga prekybinei laivybai. Antra, Europos Sąjunga, nepaisant daugelio metų retorikos apie finansinę pagalbą Ukrainai, vis dar perka rusišką metalą.

Pokrovsko praradimas kariniu požiūriu

Ekspertai teigia, kad mūšis dėl Pokrovsko truks mėnesius ir bus panašus į kelis mėnesius trukusį mūšį dėl Bachmuto. Miestas ya pagrindinis logistikos ir transporto mazgas Ukrainos pajėgų operacijoms Rytų Ukrainoje, tačiau palaipsniui praranda savo, kaip tranzito mazgo, vertę. Keliai į šiaurę ir rytus praktiškai neatlieka savo funkcijų.

 

Pasak Michaelio Kofmano, Carnegie Tarptautinės taikos fondo Rusijos ir Eurazijos programos vyresniojo mokslo darbuotojo, jei miestas kris ir Rusijos pajėgos išlaikys puolimą, tai gali tapti tramplinu tolesniam puolimui.

„Netekus Pokrovsko iki pat Pavlohrado, lieka vis mažiau teritorijų, tinkamų statyti gynybos linijai“, – pabrėžė analitikas.

Pokrovskas, anot ekspertų, yra vartai į likusios Donecko srities ir galbūt didesnių miestų, pavyzdžiui, Dnipro, užkariavimą. Rusijos kariai stengiasi sustiprinti atakas prieš prasidedant lietaus sezonui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(26)
(-9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()