„Geriau už „Storm Shadow“.“ Tai gali būti sensacija  ()

Sėkmingai išlaikė skrydžio bandymus.



© Sergienkod (CC0 1.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sapsan_(missile_system).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs Ukrainos Vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka savo „Telegram“ pasakoja apie Ukrainos balistinę raketą „Sapsan“ ir kaip ji gali pakeisti situaciją fronte.

Gaudama amuniciją iš sąjungininkų, Ukraina tuo pat metu koncentruojasi ir į savo raketų ir dronų gamybą.

Rugpjūčio 27 dieną Ukrainos prezidentas paskelbė apie pirmąjį Ukrainos balistinės raketos bandymą.

Spalio 1 d., kalbėdamas Tarptautiniame gynybos iniciatyvų forume, Volodymyras Zelenskis sakė, kad naujoji raketa sėkmingai išlaikė skrydžio bandymus. Tačiau šiuo metu nėra detalesnės informacijos. Pasak ekspertų, galime kalbėti apie „Sapsan“ projekto gaivinimą.

Koks tai paukštis?

[Mažiausios kainos] El. dviračių TOP! Specialūs nuolaidų pasiūlymai tik Technologijos.lt skaitytojams + žaidimas laimėti dviratį (Video)
10757 4

Pristatome Jums ypatingai kokybiškus el. dviračius. Juos ir patys išbandėme, ir absoliuti dauguma pirkėjų su apžvalgininkais giria. Ir dabar dar juos galite įsigyti su specialiai Jums skirtais nuolaidų kuponais už mažiausias kainas istorijoje.

Išsamiau

Sukurti savo balistinę raketą Ukrainoje buvo planuojama nuo nepriklausomybės ir branduolinių ginklų atsisakymo laikų.

Operatyvinės-taktinės raketų sistemos „Sapsan“ kūrimas prasidėjo 2000-aisiais „Južnoje“ ir „Južmaš“ pagrindu. Struktūriškai tai buvo rusiško „Iskander OTRK“ analogas, tačiau su patobulintomis valdymo sistemomis, siekiant didesnio tikslumo ir mažesnio raketų suvartojimo.

Raketos su kovine galvute, sveriančios 500 kg, maksimalus skrydžio nuotolis turėjo būti 500 km. Tačiau Ukrainoje į valdžią atėjus prorusiškai vadovybei, „Sapsan“ plėtra buvo apribota.

 

2016 m. projektas buvo atgaivintas Saudo Arabijos vyriausybės įsakymu pavadinimu „Grom-2“, o 2018 m. paleidimo priemonė buvo parodyta parade Kreščatyke.

2021 metų vasarį tuometinis gynybos ministras Taranas paskelbė, kad kompleksas parengtas 80 proc. Projekto užbaigimas įgavo ypatingą reikšmę po plataus masto invazijos į Rusijos Federaciją.

Rusija praktiškai neturi „Patriot“ tipo sistemų, galinčių numušti balistines raketas. Ukrainai nereikia prašyti sąjungininkų leidimo savo raketomis atakuoti karinius taikinius Rusijos teritorijoje.

 

Ir jei britų raketos „Storm Shadow“, kurių nuotolis yra iki 300 km, galimos žalos zonos žemėlapis Kremliuje sukėlė atvirą isteriją, ką tada galima pasakyti apie raketą, kuri, anot gamintojų, gali nuskristi 200 km toliau.

Sėkmingai panaudojus Ukrainos tolimojo nuotolio raketas, Rusija turės pašalinti savo aviaciją, štabą, amunicijos ir kuro sandėlius mažiausiai 450 km atstumu nuo sienos. Visa tai turės įtakos Rusijos karių koviniam efektyvumui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(145)
(3)
(142)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()