4.30 val. prasilaužė tankai. „Ten 10 000 karių. Jie negali naudoti ginklų“  ()

Kelis kartus buvo apšaudyti.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Guardian (CC BY-SA 4.0) | https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Israeli_tanks_on_Israeli_Border.png

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po JT „žydrųjų šalmų“ apšaudymo Libane per mūšius tarp Izraelio pajėgų ir „Hezbollah“ kovotojų JT generalinis sekretorius António Guterresas ragina laikytis santūrumo.

Niekada neturi būti sąmoningai atakuojamas Libane dislokuotų UNIFIL dalinių personalas ir postai, pareiškė jis Niujorke per savo atstovą. „Atakos prieš taikdarių pajėgas yra tarptautinės teisės, įskaitant tarptautinę humanitarinę teisę, pažeidimas. Tai gali būti karo nusikaltimas“, – pažymėjo A. Guterresas.

Komentuodamas Izraelio ministro pirmininko Benyamino Netanyahu raginimą atitraukti UNIFIL dalinius iš kovų teritorijos, A. Guterresas sakė, kad UNIFIL taikdariai liks savo bazėse Pietų Libane „ir JT vėliava plevėsuos toliau“.

UNIFIL uždavinys yra stebėti, kaip po Libano karo 2006 m. laikomasi paliaubų. Dalinį sudaro per 10 000 JT karių, kurie yra ginkluoti, tačiau neturi tvirto mandato. Tai reiškia, kad jie iš esmės gali naudoti ginklus tik savigynai.

[Pasaulinė premjera] EU+Kuponas. Nuostabios kainos el. paspirtukas: 500W, iki 80 km, NFC ir kt. (Video, „Ausom GX1“)
6632 4

Pasaulinė premjera

Specialus kuponas

Galioja iki 2024-10-10

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

1 metų garantija

Puikių savybių modelis

Išsamiau

Praėjusiomis dienomis „žydrieji šalmai“ kelis kartus buvo apšaudyti. Ketvirtadienį ir penktadienį nukentėjo mažiausiai keturi kariai. Sekmadienį Izraelio tankas jėga pralaužė pagrindinius vieno JT posto vartus – A. Guterresas tai pavadino „labai didelį nerimą keliančiu įvykiu“.

Izraelio kariuomenė pareiškė, kad tankas, kuris gabeno sužeistuosius ir buvo apšaudomas, sukdamasis įvažiavo kelis metrus į UNIFIL bazę. JT kariams esą jokiu metu pavojus nebuvo kilęs.

Izraelio tankai „jėga įsibrovė“ JT pajėgų bazę Libane

„Apie 4.30 val. ryto, kai taikdariai buvo slėptuvėse, du IDF tankai „Merkava“ sugriovė pagrindinius bazės vartus ir jėga įsiveržė į bazę“ Ramijos rajone, o po 45 minučių išvažiavo, pranešė UNIFIL, o šeštadienį Izraelio kariai buvo sustabdę „labai svarbų UNIFIL logistinį srautą netoli Mais al Jabalio, neleisdami jam pravažiuoti“.

 

„Jie kelis kartus reikalavo, kad bazėje būtų išjungtas apšvietimas. Tankai išvažiavo praėjus maždaug 45 minutėms, kai UNIFIL per mūsų kontaktinį mechanizmą pareiškė protestą“, – sakoma taikdarių pareiškime.

Po kiek daugiau nei dviejų valandų taikdariai pranešė, kad „už 100 metrų į šiaurę buvo paleisti keli šūviai, nuo kurių sklido dūmai“.

„Dūmams prasiskverbus į stovyklą, nukentėjo 15 taikdarių: nepaisant to, kad užsidėjo apsaugines kaukes, jie patyrė odos sudirginimą ir virškinamojo trakto reakcijas“, – teigiama pranešime ir priduriama, kad jiems prireikė gydymo.

JT taikdariai Libane paprašė Izraelio kariuomenės pasiaiškinti dėl, jų teigimu, „šokiruojančių pažeidimų“ prieš jų pajėgas, įskaitant įsiveržimą į vieną iš bazių.

„Paprašėme IDF (Izraelio kariuomenės) pasiaiškinti dėl šių šokiruojančių pažeidimų, – sakoma UNIFIL pareiškime. – Jau ketvirtą kartą per kelias dienas primename IDF ir visiems veikėjams apie jų įsipareigojimus užtikrinti visapusišką JT personalo saugumą.“

 

Šeštadienį UNIFIL atstovas spaudai AFP sakė, kad misija liks savo vietoje, nepaisant to, kad per karą tarp Izraelio ir Libano kovotojų grupuotės „Hezbollah“ buvo sužeisti penki jos taikdariai ir apgadintos bazės.

UNIFIL pranešė, kad dėl Izraelio tankų ugnies ketvirtadienį du Indonezijos taikdariai nukrito nuo stebėjimo bokšto Nakuroje.

Kitą dieną ji pranešė, kad per sprogimus netoli stebėjimo bokšto Nakuroje buvo sužeisti du Šri Lankos „mėlynieji šalmai“, o Izraelis teigė reagavęs į „tiesioginę grėsmę“ netoli JT taikdarių pozicijų.

Šeštadienį UNIFIL pranešė, kad penktadienio vakarą vienas taikdarys Nakuroje „pateko į apšaudymą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Rasa Strimaitytė
(11)
(2)
(9)
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

Komentarai ()

Susijusios žymos: