Ginklas, kurio neturi būti. Rusija pribloškė Ukrainą (Video)  ()

Rusija dažnai publikuoja keistus vaizdo įrašus apie karą Ukrainoje. Dažniausiai jie tiesiog giriasi tikrais ir menamais savo pasiekimais, bet kartais atskleidžia detalių, dėl kurių rusams, atrodo, turėtų būti gėda. Pavyzdžiui, jie patys publikuoja įrašus, kaip puola civilius ar žiauriai baudžia eilinius savo karius. Arba kaip naudoja persenusius ginklus.


D-74 muziejuje, kur šie pabūklai ir turėtų būti
D-74 muziejuje, kur šie pabūklai ir turėtų būti
© https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:122_mm_gun_D-74#/media/File:Soviet_D74_122mm_Field_Gun_(28612105961).jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-10-15 Ginklas, kurio neturi būti. Rusija pribloškė Ukrainą (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos žiniasklaidos dėmesį neseniai patraukė Rusijos propagandinis vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip rusų kariai šaudo senu 122 mm kalibro pabūklu D-74. Tas skaičius pavadinime yra apgaulingas, nes jis nenurodo šio ginklo sukūrimo metų. Tempiamą D-74 lauko pabūklą Sovietų Sąjunga sukūrė baigiantis Antrajam pasauliniam karui, apie 1944 metus. Šio ginklo gamyba pradėta šiek tiek vėliau, nes į karą jis nespėjo. Tačiau ukrainiečius nustebino ne tai, kad rusai naudoja tokius senus ginklus. Rusai prieš Ukrainą naudoja daug 20 amžiaus vidurio ginklų. Tiesiog niekas nemanė, kad rusai dar turi D-74 pabūklų.

Jei prieš mėnesį būtumėte atsivertę Vikipedijos straipsnį apie D-74, Rusijos tarp šio ginklo naudotojų nebūtumėte matę. Šiaurės Korėja, Iranas, Kuba, Egiptas, Sirija, Zimbabvė ir net Kinija naudoja D-74, o Rusijos arsenaluose D-74 neturėjo būti. Sovietų Sąjunga šiuos pabūklus pradėjo gaminti 1955 m., tačiau greitai juos pakeitė 130 mm M-46, kuris šaudo didesniu nuotoliu. Buvo manoma, kad sovietai savo D-74 visiškai atsisakė, išdalino tuos pabūklus ir juos pamiršo. Jie nepasirodydavo pratybų vaizdo įrašuose, straipsniuose apie ginkluotę. Sovietų laikais tarnavę ukrainiečiai irgi nepamena jokių mokymų, kuriuose būtų naudotas D-74.

[Vokietija] Stulbinamos kainos nešiojamas dvigubo impulso taškinis suvirinimo aparatas - paskutiniai vienetai
9964 5

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

 

Tačiau dabar D-74 yra rusų rankose Donecke. Ukrainos žiniasklaida svarsto, kad šį pabūklą rusai galėjo gauti iš Šiaurės Korėjos ar Irano. Yra žinoma, kad Šiaurės Korėja remia Rusiją amunicija. Be to, Šiaurės Korėja turi D-74 atsargų, todėl gali būti, kad su 122 mm sviediniais į pagalbos paketą buvo įtrauktos ir haubicos.

 

Nors D-74 yra senas pabūklas, jis vis tiek yra mirtinas, todėl tai nėra tokia jau juokinga istorija. Taip, Rusija naudoja senus ginklus ir pasikliauja karine parama iš Šiaurės Korėjos. Bet tie resursai yra kone neišsemiami, ypač turint omenyje, kad minimalaus kokybės standarto rusai tiesiog neturi. Jei baigsis D-74, jie ims ir dar senesnius pabūklus.

D-74 sveria apie 5,6 tonas. Šiam pabūklui pakanka 7 žmonių įgulos, bet geriau jį aptarnauja 9 kariai. Jis šaudo 24 km nuotoliu. Techniškai, D-74 buvo sukurtas ne kaip haubica, o kaip lauko pabūklas, todėl jis gali paleisti ir tiesioginį 1 km šūvį į taikinį (tai yra, nesekantį aukštos balistinės trajektorijos). Bet šiais dronų laikais tai yra beveik neįmanoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()