Ukraina paprašė JAV numušti raketas, kaip ir Izraelyje. „Griežtas Vašingtono atsakymas“  ()

Ukraina tai vadina dvigubais standartais.


THAAD
THAAD
© Picryl (atvira licencija) | https://picryl.com/media/a-terminal-high-altitude-area-defense-or-thaad-weapon-d8d6ec

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę JAV dislokavo pažangią oro gynybos sistemą THAAD ir dešimtis karių, kad apgintų Izraelį nuo Irano balistinių raketų. Tačiau panašaus lygio karinė parama Ukrainai nepastebėta, nors Ukrainos gyvenvietės kasdien atakuojamos Rusijos dronų, raketų ir bombų atakomis. Apie tai rašo „Politico“.

Ukraina tai vadina dvigubais standartais. Praėjusį mėnesį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis uždavė klausimą: jeigu sąjungininkai bendromis pastangomis numuša raketas virš Artimųjų Rytų, kodėl vis dar nėra panašaus sprendimo dėl Ukrainos.

Spalio 1 dieną JAV ir JK oro gynybos sistemos ir naikintuvai padėjo numušti šimtus Irano raketų. Tada Ukrainos užsienio reikalų ministerija paragino sąjungininkus taip pat ryžtingai ginti Ukrainos oro erdvę.

Tačiau priežastis, kodėl JAV elgiasi drąsiai Izraelyje, o Ukrainoje – atsargiai, yra aiški: Rusija turi branduolinių ginklų, o Iranas – ne, pažymi amerikiečių leidinys.

[Kuponas+EU] Mažiausia kaina istorijoje! Pasaulinio lygio gamintojas ir apžvalgininkų pagyros. Ribotas kiekis (Video, „Swiitol E6 Pro“)
4

Mažiausia kaina istorijoje

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės, garsus gamintojas, giriamas apžvalgininkų

Išsamiau

„Šiurkštus atsakymas, kurio ukrainiečiams gal ir nepatiks girdėti, bet, deja, tai tiesa. Galime rizikuoti ir numušti Irano raketas virš Izraelio, nesukeldami atviro karo su Teheranu, dėl kurio gali kilti branduolinis karas“, – žurnalistams sakė aukšto rango JAV Senato atstovas, dirbantis su Ukrainos politika.

Anot jo, jei toks požiūris būtų pritaikytas Ukrainai, būtų „daug didesnė rizika“.

Bideno administracijos atstovai išsakė panašią nuomonę. JAV karių siuntimas į Ukrainą numušti Rusijos raketų gali sukelti tiesioginį karinį susirėmimą tarp dviejų pirmaujančių pasaulio branduolinių valstybių per didžiausią karą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo. Tuo pačiu metu pasekmės gali būti apokaliptinės.

Tuo pačiu metu Artimuosiuose Rytuose JAV gali numušti Irano raketas virš Izraelio ir neišprovokuoti karo su branduolinį ginklą turinčiu priešu.

 

Pažymima, kad Iranas sukūrė savo branduolinę medžiagą iki lygio, artimo ginklams, bet nebandė sukurti atominės bombos.

Ukrainos nacionalinio strateginių studijų instituto mokslininkas Mykola Beleskovas teigė, kad jam, kaip vidutiniam Ukrainos piliečiui, liūdna tai žiūrėti, „kai aukojama Ukraina ir piliečiai“.

Laikinai einantis pareigas karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas pažymėjo, kad partneriai paprastai informuoja Ukrainos kariuomenę apie Rusijos bombonešių judėjimą į šaudymo pozicijas.

„Jie mums praneša, kada ir kur rusai ruošia puolimą“, – aiškino jis.

Po įspėjimo į mūšį stoja tūkstančiai žvalgybos, ryšių ir mobiliųjų oro gynybos padalinių karių. Didelių išpuolių atveju suaktyvinami ir Ukrainos pilotai.

Vakarai gali numušti raketas virš Ukrainos – galimos pasekmės

Ukraina nori, kad Lenkija ir Rumunija aktyviai įsikištų Rusijos dronams įsiveržus į Vakarų Ukranos ir jų oro erdvę. Kyjivas ir Varšuva susitarė aptarti tokią galimybę, tačiau kol kas Lenkija savo politikos šiuo klausimu nekeitė.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Varšuva leido suprasti, kad be visiškos NATO paramos ji neveiks, o Lenkijos gynybos ministras Władysławas Kosyniakas-Kamysas ​​pareiškė, kad tokios paramos nepakanka. Jis pridūrė, kad Vašingtonas taip pat aiškiai pasakė, kad nenori eskalavimo su Rusija.

Ukraina tikisi, kad galiausiai bus susitarta dėl pagalbos numušant raketas ir bepiločius orlaivius virš Ukrainos, kaip ir Vakarų artilerija, tankai, raketos ir naikintuvai pagaliau pasirodė Ukrainos frontuose, nepaisant nuogąstavimų.

„Šiuo klausimu vyksta gyva diskusija tiek Lenkijoje, tiek NATO“, – aiškino Lenkijos užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis.

Anot jo, NATO siena yra tarpinėje būsenoje – „tarp taikos meto taisyklių ir krizės“.

Tačiau kartu jis patikslino, kad Kremliaus ketinimai vis dar neaiškūs. Kai kurie minėti atvejai kelia pavojų Lenkijos piliečiams, manoma, kad rusai išbando ir žiūri, kiek toli gali nueiti.

 

Ukrainos vadovybė nori, kad sąjungininkai elgtųsi taip, kaip tai darė su Izraeliu, tačiau du Ukrainos oro gynybos pareigūnai, pageidę likti anonimiški, sakė, kad raketas lengviau numušti virš Izraelio nei virš Ukrainos.

Izraelis yra maža šalis, o tai reiškia, kad JAV gali naudoti savo laivuose esančias oro gynybos sistemas. Ukraina yra didelė ir nepasiekiama Vakarų laivynui. Sąjungininkai turėtų pastatyti oro gynybos sistemas prie vakarinės Ukrainos sienos, o iš ten būtų galima apsaugoti tik artimiausią teritoriją.

Gali būti, kad NATO šalims taip pat tektų skraidyti naikintuvais virš Ukrainos, o tai gali sukelti tiesiogines konfrontacijas su Rusija, o būtent to Baltieji rūmai ir stengiasi išvengti.

Vakarų pajėgoms greičiausiai reikės tiesiogiai smogti Rusijos lėktuvams ir (arba) slopinti Rusijos radarus ir tolimojo nuotolio oro gynybos raketas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(18)
(-12)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()