„Tai pirmas kartas.“ Ką su rusais padarė ES šalis  ()

Šeši iš fronto pabėgę rusai gavo vizas Prancūzijoje.


Rusijos kariai (asociatyvi nuotr.)
Rusijos kariai (asociatyvi nuotr.)
© Needpix (atvira licencija) | https://www.needpix.com/photo/download/689476/army-russian-airborne-troops-holiday-vdv-soldiers-parade-free-pictures-free-photos-free-images

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai pirmas kartas, kai ES šalis įleidžia grupę dezertyrų, kurie neturėjo jokių kelionės dokumentų ir užsienio pasų“, – pabrėžė Ivanas Chuviliajevas iš organizacijos, padedančios rusams pabėgti nuo kovų Ukrainoje.

Jis tikisi, kad dėl Prancūzijos sprendimo padaugės rusų dezertyrų.

Rusai  pastaraisiais mėnesiais atskirais skrydžiais pasiekė Paryžių. Tai buvo vyrai, 2022 ir 2023 metais  pabėgę iš Rusijos į Kazachstaną.

„Kai nusileidau Prancūzijoje, pirmą kartą galėjau pilnai įkvėpti. Jaučiau ramybę ir laisvę, baisiausia jau už nugaros“, – sakė 2022 metų vasarą kovoti pasiųstas Aleksandras. 

[EU+Kuponas] Aukščiausias lygis. Pasaulinio lyderio fantastiškos kainos elektroninis stalas. Paskutiniai vienetai!
1310

Nuostabiai gera kaina

Specialus kuponas

Iš EU greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Rusas atskleidė, kad pabėgęs į Kazachstaną neturėjo nei telefono, nei banko sąskaitos, nes bijojo būti susektas Maskvos. Kazachstane Aleksandras vadovavo anoniminiam „YouTube“ kanalui, per kurį kvietė tautiečius dezertyruoti. 

Ivanas Chuviliajevas iš organizacijos „Go By The Forest“, padedančios rusams pabėgti nuo kovų Ukrainoje,  sakė, kad Prancūzijos veiksmai gali pasiųsti signalą kitoms Europos šalims.

„Tikimės, kad tai reiškia, kad į Europą bus įleidžiama daugiau dezertyrų“, – pažymėjo jis. 

 

Jis taip pat pranešė, kad prieš įleidžiant į Prancūziją visi vyrai daugelį mėnesių buvo „ skrupulingai tikrinami dėl antikarinio požiūrio“.

„Suprantame, kad Vakaruose nerimaujama, kad kai kurie žmonės gali būti ne tuo, kuo sakosi“, – pabrėžė jis. 

Nepaisant diskusijų Europos Sąjungoje dėl prieglobsčio pasiūlymo Rusijos dezertyrams, galiausiai nebuvo priimtas bendras sprendimas, o rusams „buvo sunku gauti prieglobstį“. 

Neturint galimybės keliauti į Europą, jiems gresia ilgalaikis įkalinimas šalyje, dauguma dezertyrų bėga į šalis, besiribojančias su Rusija, įskaitant Armėniją ir Kazachstaną, kur jie gali patekti be paso, bet negali keliauti toliau. 

 

Pagal daugybę Vladimiro Putino pasirašytų dekretų dezertyrui gresia 15 metų nelaisvės ir turto konfiskavimas. 

Nepriklausomos interneto svetainės „Media Zone“ duomenys rodo, kad per pastaruosius dvejus metus Rusijoje buvo iškelta mažiausiai 7400 bylų dėl karių, kaltinamų pabėgimu iš fronto.

Tikėtina, kad tikrieji skaičiai yra didesni, atsižvelgiant į nuolatinius Kremliaus bandymus slėpti informaciją apie kariuomenę. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(4)
(15)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()