„Numušti negalime. Ten F-22 Raptor“  ()

2023 m. gruodį per 17 naktų virš JAV Langlio oro pajėgų bazės, esančios Virdžinijos pakrantėje, skraidė paslaptingi dronai, kurie sukėlė nerimą tiek kariuomenės, tiek žvalgybos pareigūnams. Langlio bazėje dislokuoti pažangiausi JAV naikintuvai, įskaitant „F-22 Raptor“, o šių nepagaunamų dronų kilmė iki šiol lieka nežinoma.



© Robert Couse-Baker (CC BY 2.0) | https://pxhere.com/en/photo/287330

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak generolo Marko Kelly, šie dronai, kurių greitis siekė daugiau nei 100 mylių per valandą, skraidė 3000-4000 pėdų aukštyje ir pasirodydavo kas vakarą iki pat gruodžio 23 dienos. Nepaisant to, kad buvo įtariama, jog dronai gali būti kilę iš Rusijos ar Kinijos, nebuvo galima jų numušti, nes jie nebuvo tiesiogiai laikomi grėsme, o federaliniai įstatymai draudžia naikinti dronus, jei jie tiesiog stebi bazes.

Situaciją dar labiau apsunkino tai, kad dronai dažnai nerodė jokio ženklo kariniuose radaruose, o jų sekimas buvo itin sudėtingas, kai jie išskrisdavo iš bazės oro erdvės. Dronai ne tik kėlė karinių pareigūnų susirūpinimą, bet ir sukėlė painiavą aukščiausiose JAV gynybos institucijose. Į susitikimus, skirtus aptarti šią neįprastą situaciją, buvo įtrauktos tokios institucijos kaip Gynybos departamentas, FTB ir net Pentagono nežemiškų objektų tyrimų skyrius, tačiau per kelias savaites nebuvo rastas joks galutinis atsakymas.

[EU+Kuponas] Aukščiausias lygis. Pasaulinio lyderio fantastiškos kainos elektroninis stalas. Paskutiniai vienetai!
1314

Nuostabiai gera kaina

Specialus kuponas

Iš EU greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Kai kurie dronai buvo pastebėti su mažomis šviesomis, kurios atrodė tarsi žvaigždės virš bazės. Nors incidentai baigėsi taip staiga, kaip ir prasidėjo, sausį įvyko viena vilties teikianti detalė: netoli bazės buvo sulaikytas Kinijos pilietis, valdomas dronas buvo pirktas paprastoje parduotuvėje, todėl jis nebuvo susijęs su šiais incidentais.

 

Keisčiausia, kad panašūs dronai buvo pastebėti ir kituose svarbiuose objektuose, įskaitant Nevados nacionalinės saugumo objektą ir Edvardso oro pajėgų bazę. Nepaisant šio reiškinio, kariuomenė ir žvalgybos pareigūnai vis dar neturi aiškaus atsakymo, kas organizavo šiuos dronų skrydžius ir kokiu tikslu jie buvo vykdomi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(1)
(4)
(-3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()