F-22 stojo į dvikovą prieš F-35 (Video)  ()

F-22 „Raptor“ naikintuvas laikomas artmų oro dvikovų (dogfight) karaliumi. Nors F-35A pasižymi puikiomis slaptumo savybėmis ir pažangiais tolimojo nuotolio ginklais.


F-22 (apačioje) ir F-35
F-22 (apačioje) ir F-35
© Airwolfhound (CC BY-SA 2.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:F22_Raptor_%26_F35_Lightning_II_-_RIAT_2016_%2828258491202%29.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužę du JAV oro pajėgų slapti (stealth) naikintuvai F-22 „Raptor“ (Raptor – plėšrusis paukštis) dalyvavo retose pratybose su dviem Pietų Korėjos slaptaisiais naikintuvais F-35A „Lightning II“ (lightining – žaibas) virš Korėjos pusiasalio. Pratybų metu abu orlaiviai galėjo išbandyti savo kovines galimybes iš arti.

Pateikiame žurnalisto ir Graikijos kariuomenės veterano Stavroso Atlamazoglou straipsnį apie oro mūšio modeliavimą, kuriame dalyvavo pažangūs F-22 ir F-35 naikintuvai.

Nors F-35 yra universalus daugiafunkcis naikintuvas, aprūpintas pažangiais jutikliais ir slaptomis technologijomis, jis nebuvo sukurtas artimom oro dvikovoms ir tokiais atvejais gali atsidurti nepalankioje padėtyje, palyginti su ketvirtos kartos naikintuvais.

F-22 savo ruožtu išsiskiria pranašumu ore. Pratybos pademonstravo abiejų orlaivių stipriąsias puses ir jų vaidmenį šiuolaikiniame oro kare.

Naikintuvų dvikova, kurią nori pamatyti visas pasaulis

[Kuponas+EU] Mažiausia kaina istorijoje! Pasaulinio lygio gamintojas ir apžvalgininkų pagyros. Ribotas kiekis (Video, „Swiitol E6 Pro“)
2279 4

Mažiausia kaina istorijoje

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės, garsus gamintojas, giriamas apžvalgininkų

Išsamiau

Šių metų gegužę pora JAV oro pajėgų slaptų naikintuvų F-22 „Raptor“ stojo į kovą su pora Pietų Korėjos F-35A „Lightning II“. Tai buvo reta proga dviem Vakarų slaptiems naikintuvams susitikti akis į akį ir išbandyti savo galimybes.

Keturi slapti naikintuvai įsitraukė į sunkų mūšį, pakaitomis atakuodami ir gindamiesi.

Nors F-35 „Lightning II“ tikrai gali dalyvauti artimose oro kovose, nors jis nėra tam skirtas ir gali būti pažeidžiamas net prieš ketvirtos kartos orlaivius, tokius kaip F-16 „Fighting Falcon“ ir F-15 „Strike Eagle“.

Kad laimėtų danguje, F-35 „Lightning II“ pasikliauja savo slaptumu ir pažangia ginkluote. Dėl savo slaptumo galimybių lėktuvo beveik neįmanoma aptikti naudojant priešo jutiklius dideliais atstumais, o jo moderni amunicija gali smogti priešo orlaiviams šimtų ir dešimčių kilometrų atstumu.

 

F-22 „Raptor“ yra geriausias pasaulyje oro pranašumą turintis naikintuvas. Dėl aukščiausios kokybės aviacijos, slaptų savybių ir pažangiausios amunicijos jis tampa oro kovų karaliumi.

F-22 „Raptor“ gali pasiekti iki 2 machų (apie 2500 km per valandą) greitį. F-22 skrydžio nuotolis yra apie 1600 km nenaudojant išorinių degalų bakų.

Tęsinys kitame puslapyje:




F-22 „Raptor“ yra nykstanti rūšis. JAV oro pajėgos gavo tik 186 orlaivius po to, kai „Lockheed Martin“ sustabdė gamybą, kad nukreiptų dėmesį į naujesnį F-35. JAV planuoja pakeisti F-22  šeštosios kartos naujos kartos oro dominavimo (NGAD) slaptuoju naikintuvu.

Pažangiausias pasaulyje naikintuvas F-35 „Lightning II“ yra puolimo lyderis. Jo pažangūs jutikliai padeda integruoti oro, jūros ir sausumos pajėgas, koordinuoti jų galimybes ir užtikrinti veiksmingesnę ir efektyvesnę smūgio grandinę.

 

Skirtingai nuo F-22, F-35 nesispecializuoja oro pranašumo srityje, bet gali atlikti platesnį užduočių spektrą, įskaitant strateginius smūgius, žvalgybą, stebėjimą, artimą oro palaikymą, elektroninį karą ir kt.

F-35 gaminamas trijų versijų: A, B ir C. F-35A yra pati populiariausia versija, kurios veikimui naudojami įprasti kilimo ir tūpimo takai. F-35B yra trumpo kilimo ir vertikalaus nusileidimo (STOVL) versija, kuri gali pakilti ir leistis kaip sraigtasparnis, bet taip pat veikti kaip naikintuvas. Galiausiai, F-35C yra lėktuvnešiams skirta orlaivio versija.

F-35 yra ateitis: 19 šalių jau užsisakė daugiau nei 3500 visų trijų tipų orlaivių.

Apie autorių

Stavros Atlamazoglou yra patyręs gynybos žurnalistas, besispecializuojantis specialiosiose operacijose ir Graikijos kariuomenės veteranas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(3)
(3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()