„Gali patekti į Kremliaus rankas.“ Pasala F-16. Kas vyksta  ()

Ukrainos aviacijos ekspertas Valerijus Romanenko apibendrino pirmąsias naikintuvų F-16 buvimo Ukrainoje savaites.


F-16
F-16
© Rob Schleiffert (CC BY-SA 2.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:F-16_Portugal_%2820499167824%29.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo nuomone, amerikietiški lėktuvai turi neabejotinų pranašumų, jie nekeičia žaidimo taisyklių fronte, nes nėra aprūpinti visomis geriausiomis savybėmis.

Naikintuvai F-16 – vienas iš ginklų, kurio ukrainiečiai laukė ilgiausiai. Tai lėmė ne tik Vakarų problemos ieškant ir tinkamai paruošiant tokius lėktuvus, bet ir būtinybė parengti atitinkamą infrastruktūrą bei apmokyti ukrainiečių pilotus.

Liepos pabaigoje Ukrainoje pasirodė pirmieji F-16. Tai buvo tik keli vienetai, per ateinančius mėnesius bus daugiau. Nors pirmojo pristatymo mastai buvo plačiai komentuojami, Romanenko mano, kad tai nebuvo vienintelė problema.

[EU+Kuponas] Aukščiausio lygio teleskopinės kopėčios. Paskutiniai vienetai!
2983 1

Nuostabiai gera kaina

Specialus kuponas

Iš EU greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

„Kalbama ne apie kiekybę, o apie kokybę. Pirma, šiems orlaiviams nesame gavę taktinės informacinės sistemos Link-16, o skaičiavome F-16 informacinį pranašumą prieš rusiškus lėktuvus. Antra, dar nesame įsisavinę skraidančių radarų AWACS, jie padėtų neleisti mūsų lėktuvams patekti į Rusijos naikintuvų pasalą“, – pabrėžė Romanenko.

Link-16 yra taktinių duomenų perdavimo standartas, pagrindinė NATO šalių (ir JAV sąjungininkų) naudojama duomenų mainų sistema. Vakarai nepasiryžo jos suteikti ukrainiečiams, baimindamiesi, kad ji gali patekti į rusų rankas, kurie taip išmoks vieną svarbiausių NATO įrankių.

 

Ukrainai perduoti naikintuvai F-16 yra modifikuoti F-16A/B MLU (Mid-Life Update) variantai. Jie turi geresnius radarus ir, svarbiausia, buvo pritaikyti darbui su AIM-120 AMRAAM raketomis, kurių nuotolis yra maždaug 100 km. Romanenko taip pat išsakė gerą nuomonę apie šių raketų galimybes.

Kalbant apie AWACS (ankstyvojo įspėjimo ir valdymo) orlaivius, Švedijos vyriausybė paskelbė išskirtinę paramą, pareiškusi, kad padovanos Ukrainai du „Saab 340 AEW&C“ lėktuvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(7)
(40)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()