NASA erdvėlaivis „Endeavour“ sėkmingai sugrįžo į Žemę (Video)  (5)

NASA erdvėlaivis „Endeavour“ sėkmingai baigė paskutinę misiją Tarptautinėje Kosminėje Stotyje (TKS) ir šį sekmadienį 22 val. 20 min. JAV Rytų pakrantės laiku (3 val. 20 min. Grinvičo laiku) saugiai nusileido Kanaveralo kyšulyje esančiame kosmodrome.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per šią misiją „Endeavour“ atgabeno į TKS stambią statybinę dalį – modulį „Tranquility“. Šio modulio dalis yra apžvalgos platforma „Cupola“, kuri ateityje leis astronautams per septynis langus žvelgti į kosmoso platybes. „Tranquility“ yra septynių metrų ilgio ir sveria 18 tonų. Modulio instaliavimui prireikė trijų išėjimų į atvirą kosmosą.

Pats modulio sujungimas su kosmine stotimi truko 5 val. 48 min. Italijoje pagamintas maždaug 1,8 m skersmens apžvalgos modulis suteiks galimybę Tarptautinės kosminės stoties įgulai stebėti astronautų išėjimus į atvirąjį kosmosą, krovinių perkėlimo į stotį darbus ar mechaninio manipuliatoriaus operacijas tiesiogiai, o ne per vaizdo kameras.

Be to, iš šio kupolo bus galima stebėti ir fotografuoti Žemę. Pasak NASA atstovų, kupolo langai nebus visą laiką atviri – juos nuo mikrometeoritų ir kosminių šiukšlių saugos specialios apsauginės langinės. Jos bus nuleidžiamos tik stebėjimų metu.

Sutrumpintą misijos animaciją galite peržiūrėti šiame video siužete:

Erdvėlaivio nusileidimas:

Per ateinančius septynis mėnesius ketinama surengti dar keturias erdvėlaivių misijas, per kiekvieną jų į TKS bus gabenama įranga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: