Gyvenimui Mėnulyje bus sukurtas naujas laiko standartas: kam jo reikia?  ()

Europos kosmoso agentūra nori, kad privačios bendrovės sukurtų telekomunikacijų paslaugą Mėnulyje, tačiau tam reikės Mėnulio laiko standarto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėnulio tyrinėjimuose aušta nauja era – per ateinantį dešimtmetį planuojama atlikti dešimtis Mėnulio misijų. Tiek NASA, tiek Europos kosmoso agentūra (ESA) kuria pirmąją Mėnulio orbitinę stotį „Gateway“ ir planuoja grįžti į Mėnulį.

Ilgalaikiam žmonių buvimui Žemės palydove, taip pat erdvėlaivių veikimui reikalingas patikimas ryšys. Tačiau tam, kad jis veiktų taip, kaip turėtų, Mėnulyje būtina sukurti savo laiko etaloną, panašų į Žemėje naudojamą koordinuotąjį universalųjį laiką (UTC), rašo „Gizmodo“.

ESA kreipėsi pagalbos į privačias įmones, kuriant reikiamą telekomunikacijų paslaugų rinkinį Mėnulyje, kad šis patikimas ryšys leistų bendrauti tiek Mėnulio paviršiuje, tiek orbitoje ir, žinoma, palaikyti ryšį su Žeme. Norėdama tai padaryti, ESA sudarė programą „Moonlight“, kuri taip pat apima ir bendro laiko etalono sukūrimą Žemės palydove.

 

„Moonlight“ programa numato į Mėnulį paleisti tris ar keturis palydovus, kurie suksis aplink jį ir užtikrins nuolatinę telekomunikacijų ir navigacijos aprėptį Mėnulio paviršiuje bei, ryšį su Žeme. Iš pradžių šie palydovai teiks ryšį ir navigaciją astronautams ir erdvėlaiviams Mėnulio pietiniame ašigalyje. Juk būtent čia bus sukurtos pirmosios nuolatinės žemiečių bazės.

 

Pasak ESA mokslininkų, Mėnulio laiko etalonas reikalingas norint pateikti tikslius astronautų ar erdvėlaivių buvimo Mėnulio paviršiuje vietos duomenis. Tai yra, vietinis laikas būtinas, kad stabiliai veiktų tokia antžeminė technologija kaip GPS, tik Mėnulyje.

Visose ankstesnėse Mėnulio misijose laikrodžiai buvo sinchronizuoti su Žemės laiku, tačiau tai bus problema, kai Žemės palydove bus daug žmonių ir dar daugiau erdvėlaivių. Jiems reikės palaikyti ryšį vienam su kitu, derinti veiksmus, atlikti bendrus stebėjimus, o kad viskas vyktų sklandžiai, būtina turėti savo Mėnulio laiko etaloną.

Pirmieji pasiūlymai sukurti tokį standartą buvo pateikti per mokslininkų susitikimą ESA Europos kosmoso tyrimų ir technologijų centre Nyderlanduose. Šios diskusijos tapo didesnio NASA projekto „LunaNet“ dalimi. Tai komunikacijos ir navigacijos sistema, kuri turėtų turėti suderintus standartus ir protokolus komunikacijai ir navigacijai Mėnulyje ir erdvėje aplink jį.

 

Pirmasis ryšio palydovas Mėnulyje bus „Lunar Pathfinder“, kuris turėtų būti paleistas 2025 m. Planuojama, kad su jo pagalba Mėnulyje esantys astronautai galės bendrauti tarpusavyje ir su Žeme jau tais pačiais metais, vėl grįžę prie palydovo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()