Net 5 planetų paradas – netrukus danguje galėsite pamatyti išskirtinai retą reiškinį  (3)

Jau kovo 28 d. danguje išsirikiuos Jupiteris, Merkurijus, Venera, Uranas ir Marsas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naktiniame danguje nėra neįprasta matyti dviejų ar trijų planetų išsidėstymą. Tačiau 2023 metų kovo 28 dieną Žemės gyventojai galės stebėti retą reiškinį – penkių Saulės sistemos planetų išsirikiavimą vienu metu. Šio planetų parado metu į vieną eilę išsirikiuos Jupiteris, Merkurijus, Venera, Uranas ir Marsas, rašo „Daily Mail“.

Šis reiškinys žinomas kaip planetų paradas. Nors tai nėra visiškai mokslinis šio įvykio pavadinimas, daugelis žmonių planetų išsirikiavimą naktiniame danguje sieja su šiuo terminu.

Mokslininkų teigimu, antradienį, kovo 28 d., po saulėlydžio, visos 5 planetos danguje bus matomos gana gerai. Ryškiausios planetos šiuo atveju bus Merkurijus ir Jupiteris, kurie bus matomi virš horizonto, taip pat Venera, kuri bus šiek tiek aukščiau danguje. Marsas bus šiek tiek mažiau ryškus, o norint pamatyti Uraną, jums reikės žiūronų.

Pasak Beth Biller iš Edinburgo universiteto (JK), pačių planetų išsirikiavime nėra nieko neįprasto, kai vizualiai atrodo, kad jos yra vienoje linijoje, jei kalbame apie dvi ar tris planetas. Tačiau penkių planetų išsirikiavimas yra retas reiškinys. Pavyzdžiui, tokį planetų paradą buvo galima stebėti 2022, 2020 ir 2016 m. Praėjusiais metais šiaurinio Žemės pusrutulio gyventojai galėjo stebėti Merkurijaus, Veneros, Marso, Jupiterio ir Saturno išsirikiavimą.

 

Pasak Biller, Venerą ir Jupiterį danguje bus lengviausia atskirti. Tiesą sakant, šias dvi planetas jau buvo galima stebėti arti viena nuo kitos per pastarąsias kelias savaites. Nors Marsas nebus toks ryškus, bet plika akimi jį vis tiek bus galima atskirti. Kalbant apie Merkurijų, jis bus matomas tik tada, kai dangus bus labai giedras. O Urano aptikti be žiūronų ar teleskopo beveik neįmanoma.

 

Tuo pačiu metu mokslininkai pabrėžia, kad priklausomai nuo žmogaus buvimo vietos ir kliūčių, tokių kaip aukšti medžiai ir pastatai, gali būti sunku pamatyti visas 5 planetas vienu metu. Tačiau jei tikrai stengsitės ir naudosite žiūronus, kovo mėnesį vykęs planetų paradas išliks atmintyje ilgam, mano mokslininkai.

Pasak astronomų, net jei praleisite šio mėnesio neįtikėtiną kosminį reginį, 2023 m. tikimasi dar kelių planetų paradų. Pavyzdžiui, balandį pamatysite išsirikiavusius Merkurijų, Uraną, Venerą ir Marsą, o per kitą panašų įvykį šį mėnesį – Marsą, Venerą, Uraną ir Merkurijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(0)
(35)

Komentarai (3)