4G ryšys pasirodys Mėnulyje jau šiais metais: kam jo ten reikia?  ()

„Nokia“ per kitą kosminę misiją nori nusiųsti 4G interneto įrangą į Mėnulį. Toks žingsnis leistų daryti naujus atradimus ir suteiktų geresnes sąlygas žmogui būti Mėnulio orbitoje ir paviršiuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešama „Gizmodo“ svetainėje.

Kita „Intuitive Machines“ kosminė misija IM-2 planuojama 2023 m. lapkritį naudojant raketą „SpaceX Falcon 9“. Pagal dabartinį planą numatoma 2025 m. Mėnulio paviršiuje išlaipinti du astronautus – tai bus pirmas kartas, kai astronautai vaikščios Mėnulyje po 1972 misijos.

Kalbant apie internetą, „Nokia“ sukūrė 4G technologiją, kuri gali atlaikyti kosmose atšiaurias sąlygas. Technologijų išbandymas galėtų būti pagrindu naudojant jas būsimose „Artemis“ pilotuojamose misijose į Mėnulį.

„Jei aparatinė įranga bus paruošta ir išbandyta, tikėtina, kad ją galės paleisti 2023 m., jei skrydžio partneris nepatirs jokių nesėkmių ar vėlavimų“, – sakė „Moor Insights & Strategy“ pagrindinis analitikas Anschelis Sagas.

Pirminiais duomenimis, tinklas ateityje galės užtikrinti ryšį nepriklausomai nuo žmogaus buvimo Mėnulyje ar Marse laiko.

Kodėl kosmonautams reikalingas internetas?

Thierry Kleinas, „Nokia“ įmonių ir pramonės automatizavimo tyrimų laboratorijos vadovas, mano, kad astronautai turi turėti tokią pat prieigą prie technologijų kaip ir Žemėje, kad galėtų vykdyti programas ir veiklą kosmose.

Idealiu atveju astronautai naudos 4G internetą, kad pagerintų balso ir vaizdo ryšį, keistųsi duomenimis ar valdytų robotiką.

 

„Nokia“ tikisi padėti tolesniems tyrimams ir eksperimentams, siekiant rasti Mėnulyje ledo, kuris galėtų aprūpinti astronautus deguonimi, geriamuoju vandeniu ir raketų kuru.

Th. Kleinas taip pat teigė, kad 4G tinklas turės didelę įtaką būsimoms įgulos misijoms į Mėnulį ir įrodys, kad korinio ryšio technologijas galima pritaikyti kritiniams kosminio ryšio poreikiams.

„Užuot išradę dviratį kurdami savo tinklą kosmose, naudojame tą pačią technologiją, kuri tarpusavyje sujungia milijardus įrenginių Žemėje“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()