Kodėl „Artemis-II“ misija nesileis Mėnulyje? (Video)  ()

Būsimoji NASA misija „Artemis 2“ pažymės istorinį momentą žmogaus kosmoso tyrinėjimuose, nes pirmą kartą per daugiau nei 50 metų nuskraidins žmones į Mėnulį. Misijos pradžia numatyta 2024 m. lapkritį ir tai bus bandomasis skrydis keturių narių įgulai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtingai nuo „Apollo“ programos, kurios metu astronautai buvo išlaipinti Mėnulyje, „Artemis 2“ skris aplink Mėnulį, kad išbandytų naujas technologijas, sistemas ir procedūras, kurios niekada nebuvo išbandytos realių skrydžių į kosmosą metu.

Šia misija siekiama išbandyti daugybę naujų technologijų, įskaitant raketą „Space Launch System“ (SLS) ir erdvėlaivį „Orion“, kurie jau buvo tikrinami pernai lapkritį  „Artemis 1“ be įgulos skrendant į Mėnulio orbitą.

„Artemis 2“ padės išbandyti „Orion“ sistemas, tokias kaip gyvybės palaikymo, ryšių ir skrydžio valdymo. NASA taip pat rinks duomenis apie kapsulės gebėjimą išlaikyti astronautus saugius ir sveikus visos misijos metu, nes radiacijos lygis giliąjame kosmose aplink Mėnulį yra daug didesnis nei žemoje Žemės orbitoje.

 

Taip pat sužinosime kaip gerai „Orion“ gali manevruoti erdvėje, valdomas žmogaus.

  •     Kai „Orion“ pasieks aukštą Žemės orbitą, jis atsiskirs nuo (ICPS) antrosios SLS pakopos.
  •    Tada „Orion“ naudos savo „Airbus European Service Module“ (ESM), kad atliktų translunarinį postūmį (TLI), varomąjį manevrą, kuris nukreips jį į Mėnulio trajektoriją.
  •    Vėliau „Orion“ ir įgula skris apie 10 300 kilometrų atstumu aplink tolimąją Mėnulio pusę, o po to leisis į keturių dienų kelionę atgal į Žemę.

 

Misijos metu bus renkami duomenys, reikalingi NASA ir jos tarptautiniams partneriams, kad 2025 m. sugrąžintų žmogų į Mėnulį, jei viskas vyks pagal planą. Tam skirta daugkartinio naudojimo raketa „SpaceX Starship“, kurią NASA pasirinko pirmajam pilotuojamam nusileidimui Mėnulyje pagal „Artemis“ programą, taip pat kosminė stotis „Gateway“, kuri taps astronautų centru prieš nusileidžiant ant Mėnulio paviršiaus. 

 

Pirmoji „Gateway“ sekcija – JAV gyvenamųjų namų ir logistikos posto (HALO) modulis – galėtų būti paleistas jau 2024 m., o tai žymi pirmuosius žingsnius kuriant kosminę stotį.

Su „Artemis 2“ NASA žengs reikšmingą žingsnį link savo galutinio tikslo – sukurti nuolatinę bazę Mėnulyje ir panaudoti ją kaip trampliną Marso tyrinėjimams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: