Artėja grandiozinė misija: NASA sukūrė povandeninę Mėnulio kopiją (Foto, Video)  ()

Amerikiečių kompanija padėjo NASA povandeninę mokymo bazę paversti Mėnulio paviršiaus kopija. Tokiu būdu astronautai gali pasiruošti nusileidimui Mėnulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA savo Neutralaus plūdrumo laboratoriją, milžinišką 31 milijono litrų talpos baseiną Hiustone, Teksase, pavertė Mėnulio paviršiaus kopija, kad apmokytų astronautus, kurie 2025 metais skris į Mėnulį, vykdydami „Artemis 3“ misiją, rašo „Futurism“.

Astronautai daugiau nei 30 metų treniruojasi Neutralaus plūdrumo laboratorijoje, kur didžiuliame 61 x 31 metro dydžio ir 12 metrų gylio baseine po vandeniu imituojamos nesvarumo sąlygos. Dabar šio baseino dugnas aktyviai modifikuojamas, kad būtų atkurtos Mėnulio paviršiaus sąlygos.

Įmonė V2X padeda NASA sukurti Mėnulio kopiją Žemėje. Dabar baseino dugnas padengtas smėliu, akmenimis – ir tikrais, ir dirbtiniais. Tai daroma tam, kad astronautai, nerdami į baseino dugną, ne tik pajustų Mėnulio gravitaciją (ji yra 1/6 žemės), bet ir galėtų vaikščioti tikrojo Mėnulio paviršiaus imitacijoje. Taip pat astronautai bus mokomi dirbti gaudami mažai saulės šviesos, nes tokios sąlygos bus jų nusileidimo vietoje Mėnulio pietiniame ašigalyje.

Didžiulis Neutralaus plūdrumo laboratorijos baseinas anksčiau buvo naudojamas astronautams, siunčiamiems į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), mokyti. Ateities astronautų, skrendančių į TKS, mokymai ir toliau vyks tame pačiame baseine, bet seklioje jo dalyje. O „Artemis“ misijos astronautai treniruosis pačiame dugne imitacinėje Mėnulio aplinkoje.

 

Istorinis žmogaus sugrįžimas į Mėnulį turėtų įvykti 2025 metų pabaigoje vykdant misiją „Artemis 3“. Tada keturi astronautai skris į Žemės palydovą ir du iš jų nusileis ant Mėnulio paviršiaus. NASA povandeninis simuliatorius ne tik ruošia astronautus nusileisti Mėnulyje, bet ir bus naudojamas juos rengiant viešnagei būsimoje „Mėnulio vartų“ (Gateway) kosminėje stotyje. Ji turėtų būti  pastatyta iki šio dešimtmečio pabaigos, skris aplink Mėnulį ir taps žmonių, atvykstančių į Mėnulį, sustojimo vieta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()