Istorinis įvykis: prie Mėnulio įvyko avarija, gali būti sudužimas (Video)  (1)

„Hakuto-R“ modulis galėjo nusileisti Mėnulyje, bet ne taip, kaip tikėjosi jo kūrėjai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmajam Japonijos nusileidimo aparatui „Hakuto-R“ su mėnuleigiu „Rashid“, pagamintu JAE, 2023 m. balandžio 25 d. nepavyko istoriniu bandymu švelniai nusileisti ant Žemės palydovo.

Jei viskas būtų klostęsi gerai, tai būtų pirmasis privatus erdvėlaivis, nusileidęs Mėnulyje. Ryšys su įrenginiu nutrūko, todėl „Hakuto-R“ sukūrusi bendrovė „Ispace“ mano, kad įrenginys sudužo, rašo „Space“.

Tikslių duomenų apie tai, kas nutiko, kol kas nėra.

„Hakuto-R“ į kosmosą pakilo praėjusių metų gruodžio 11 d., o per kelionę į Mėnulį įveikė 1,4 mln. km, atsižvelgiant į sudėtingą skrydžio trajektoriją. Įrenginį sukūrė privati ​​Tokijo įmonė „Ispace“. Tai yra transporto priemonė gabenti kroviniams į Mėnulį. Šį kartą laive buvo Jungtiniuose Arabų Emyratuose sukurtas Mėnulio automobilis „Rashid“, kuris turėjo 14 dienų tyrinėti Mėnulyje esantį Atlaso kraterį. Jei nusileidimas būtų sėkmingas, Japonija taptų trečiąja šalimi planetoje po JAV, Kinijos ir SSRS, kurios įrenginys sugebėjo nusileisti ant Žemės palydovo.

Po to, kai misijos valdymo centras prarado ryšį su „Hakuto-R“, praėjus maždaug 20 minučių po numatyto nusileidimo laiko, „Ispace“ generalinis direktorius Takeshi Hakamada sakė, jog nebuvo patvirtinta, kad nusileidimas atliktas sėkmingai. Anot T. Hakamados, modulis galėjo nusileisti ir sudužti, o gal jam iš viso nepavyko pasiekti Mėnulio paviršiaus. Kol kas įvykio tyrimas tęsiamas.

 

Tuo pačiu metu „Ispace“ kompanija parodė vieną iš paskutinių „Hakuto-R“ nuotraukų, darytų prieš bandymą nusileisti Mėnulyje. Matome palydovo paviršių, taip pat mažą Žemę juodos erdvės fone.

 

Anot „Ispace“, išanalizavus situaciją ir išsiaiškinus, kas nutiko „Hakuto-R“, visi surinkti duomenys bus naudojami kitiems bandymams nuleisti Mėnulyje tą pačią transporto priemonę 2024 ir 2025 metais. Beje, šių metų vasarą Mėnulyje bandys nutūpti du privačių JAV kompanijų sukurti nusileidimo aparatai: „Peregrine“ iš „Astrobotic“ ir „Nova-C“ iš „Intuitive Machines“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(8)
(0)
(8)

Komentarai (1)