NASA pratęsė 45 metų senumo erdvėlaivio „Voyager 2“ misiją: kas žinoma  ()

„Voyager 2“ moksliniai instrumentai veiks kelerius metus ilgiau nei tikėtasi. Tokiu būdu įrenginys padarys dar daugiau mokslinių atradimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivis „Voyager 2“ pamažu praranda savo branduolinio generatoriaus galią, tačiau NASA mokslininkai sugebėjo pakoreguoti jo veikimą taip, kad dabar jis dirbs iki 2026 m., rašo „Gizmodo“.

„Voyager 2“ kosmose buvo 45 metus. 2018 metais jis paliko Saulės sistemos ribas ir pateko į tarpžvaigždinę erdvę. Iš pradžių planuota, kad zondo misija truks tik 4 metus ir jis tyrinės Saturną ir Jupiterį. Tačiau „Voyager-2“ skrido toliau ir tapo vieninteliu kosminiu zondu, pasiekusiu Uraną ir Neptūną. Dabar jis yra 20 milijardų km atstumu nuo Žemės ir renka duomenis apie heliosferą – Saulės sistemą supantį apvalkalą. Taip pat tiriama tarpžvaigždinė erdvė, naudojant jo penkis mokslinius prietaisus.

Kadangi jo generatoriaus galia po truputį mažėja, mokslininkai sumanė vieną iš prietaisų išjungti, nes jo nebereikia, o kiti aparato instrumentai veiks bent iki 2026 m.

„Voyager 2 varomas radioizotopiniu termoelektriniu generatoriumi, kuris plutonio skilimo šilumą paverčia elektra. Tačiau laikui bėgant gaunamos energijos kiekis mažėja. Kad veiktų aparato moksliniai instrumentai, NASA mokslininkai nusprendė išjungti šildytuvus ir kitas sistemas, kurios nėra reikalingos palaikyti skrydžiui.

 

Mokslininkų teigimu, kuo toliau „Voyager-2“ skrenda, tuo daugiau vertingos informacijos surenka, todėl NASA yra suinteresuota jo darbu. Dabar, kadangi inžinieriai išjungė kai kurių sistemų maitinimą, įrenginys naudoja nedidelį atsarginės energijos kiekį, skirtą saugos sistemai, kuri apsaugo zondą nuo potencialiai pavojingų galios šuolių, valdyti.

Remiantis NASA pranešimu, nors įtampos valdyti nebebus įmanoma, visos „Voyager 2“ elektros sistemos vis dar veikia gana stabiliai. Tai yra, nėra didelio poreikio apsaugos sistemai. Bet kokiu atveju galios viršįtampių rizika egzistuoja, tačiau ji yra minimali ir inžinieriai atidžiai stebės visų aparato sistemų veikimą. Nors tai padaryti nėra taip paprasta, atsižvelgiant į tai, kad signalas į „Voyager-2“ iš Žemės eina 22 valandas. O norint sužinoti apie įrenginio „reakciją“, reikia  palaukti tiek pat laiko.

 

Jei viskas vyks taip, kaip planuota, mokslininkai galės panaudoti šį energijos srautų nukreipimo metodą „Voyager 1“ misijai tęsti.

NASA pareigūnų teigimu, jie jau keletą savaičių stebėjo „Voyager 2“ ir atrodo, kad viskas vyksta pagal planą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(30)
(0)
(30)

Komentarai ()