Slaptas palydovas: asteroidas Žemę persekioja nuo Julijaus Cezario laikų  ()

Pastaruosius du tūkstantmečius Žemę aplink Saulę sekė asteroidas, ir astronomai jį ką tik pastebėjo, praneša „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pirmą kartą kosminę uolieną, pavadintą 2023 FW13, aptiko kovo mėnesį, naudodamiesi Havajuose esančia Pan-STARRS observatorija.

Iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad asteroidas skrieja aplink mūsų planetą, o tai reikštų, kad jis yra dar vienas palydovas.

Tačiau šis uodeguotasis asteroidas iš tikrųjų skrieja aplink Saulę, pranešė kosmoso naujienų svetainė „Sky & Telescope“. Jis tiesiog keliauja maždaug tokiu pačiu keliu ir greičiu kaip ir mūsų planeta.

„Žemė jo judėjime iš esmės nevaidina jokio vaidmens“, – „Sky & Telescope“ sakė Kosmoso mokslo instituto mokslininkas Alanas Harrisas.

Dėl to 2023 FW13 yra „kvazi palydovas“ („netikras palydovas“).

Paprastai kvazi palydovai Žemę lydi vos kelis dešimtmečius, tačiau šis yra kitoks. Iš surinktų duomenų apie jo orbitą astronomai apskaičiavo, kad asteroidas mūsų planetos apylinkėse buvo maždaug nuo 100 m. pr. m. e., kai gimė Julijus Cezaris.

 

Pasak „Space“, kiti teleskopai patvirtino asteroido egzistavimą, o Tarptautinės astronomų sąjungos Mažųjų planetų centras balandžio mėnesį jį oficialiai įtraukė į žinomų objektų sąrašą.

Asteroidas yra maždaug 20 metrų ilgio. Mažai tikėtina, kad jis trenksis į Žemę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()