„Skrydis į Marsą“. Netrukus NASA astronautai metams užsidarys nuo pasaulio (LIVE video)  ()

2:30 val. naktį, Lietuvos laiku „analoginiai astronautai“ įeis į „Mars Dune Alpha“ modulį, iš kurio jie galės išeiti tik po 12 mėnesių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturi NASA „analoginiai astronautai“ Kelly Gaston, Ross Brockwell, Nathan Jones ir Anka Celariou nepalieka Žemės, bet ateinančius 12 mėnesių praleis imituojamoje Marso bazėje, esančioje NASA Džonsono kosmoso centre Hiustone (Teksasas, JAV), rašo „Space“.

Imituotas skrydis į Raudonąją planetą turėtų prasidėti naktį į birželio 26 dieną, 2:30 val. nakties Lietuvos laiku, o ateinančius 12 mėnesių astronautai praleis prižiūrimi mokslininkų. Gaston, Brockwellas, Jonesas ir Celariou yra pirmosios iš trijų suplanuotų įgulų, kurios padės informuoti kosmoso agentūrą, kaip geriau suplanuoti būsimas pilotuojamas misijas realiame Marso paviršiuje.

Keturi savanoriai kitus metus praleis 158 kvadratinių metrų buveinėje, dar žinomoje kaip „Mars Dune Alpha“. Raudonosios planetos „bazė“ buvo atspausdinta 3D spausdintuvu ir manoma, kad astronautai negalės jos palikti, neskaitant vaikščiojimo šalia esančioje uždaroje „Marso smėlio dėžėje“, kurios plotas yra 111 kvadratinių metrų. Misija bus baigta 2024 metų liepos 7 dieną, kai astronautai pirmą kartą išvys „dangų virš Žemės“.

 

Pasak NASA Elgsenos sveikatos ir veiklos laboratorijos Džonsono kosmoso centre direktorės Suzanne Bell, ši misija skiriasi nuo visų ankstesnių misijų tuo, kad keturi astronautai iš tikrųjų bus izoliuoti kaip komanda ateinančias 378 dienas.

 

Bell taip pat pažymi, kad anksčiau kosmoso agentūra naudojo kitokią strategiją: misijos trukdavo apie 45 dienas, per kurias mokslininkai rinko duomenis ir sujungė juos į vieną tyrimą. Tačiau šį kartą jie planuoja atlikti tris misijas, kurių kiekviena truks metus, kurių metu įgulos bus tikrai izoliuotos nuo išorinio pasaulio.

 

 

Jame teigiama, kad kiekvienas įgulos narys buvo atrenkamas atsižvelgiant į reikalavimus, kad jie turi išsilavinimą vienoje iš sričių (mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos), taip pat profesinę patirtį pasirinktoje srityje, pilotavimo patirtį ar karinį pasirengimą. Be to, kiekvienas komandos narys, kaip ir kandidatai į astronautus, išlaikė fizinius ir psichologinius testus. Tai būtina norint užtikrinti, kad įgula būtų tinkama programai.

1-osios misijos įgula:

  • Kelly Gaston. Žmonių ligas tyrinėjanti mokslininkė yra misijos vadė.
  • Rossas Brockwellas. Statybos inžinierius, skrydžio įgulos inžinierius.
  • Nathanas Jonesas. Gydytojas, turi greitosios medicinos pagalbos gydytojo darbo patirties.
  • Anka Celariou. JAV karinio jūrų laivyno mikrobiologė, įgulos mokslinė darbuotoja.
 

Iš pradžių Celariou buvo pasirinkta atsargine įgulos nare, tačiau prieš prasidedant misijai buvo nuspręsta, kad mikrobiologė pakeis patyrusią slaugę Alyssa Shannon. NASA šio pakeitimo nekomentavo.

 

Anot Bell, įgulai ne tik teks praleisti daugiau nei metus kartu „nelaisvėje“, bet ir prisitaikyti prie kai kurių pokyčių, su kuriais įgula iš tikrųjų susidurs Marse. Iš esmės „Mars Dune Alpha“ parodo realias Marso sąlygas ribotų išteklių požiūriu. Be to, įgulą ribos kosminių skrydžių maisto sistema, vėluojantys ryšiai, konkrečios misijos tvarkaraščiai ir galimi nenumatyti atvejai.

Pavyzdžiui, skrydžio valdymo ir saugos konsolė veiks nuolat, tačiau pranešimai bus gauti su 22 minučių vėlavimu – tiek laiko užtrunka žinutėms iš Marso pasiekti Žemę. NASA mokslininkai taip pat pažymi, kad visą šį laiką įgula valgys liofilizuotą, termiškai stabilizuotą ir tinkamą iškarto vartoti maistą. Tačiau kadangi komandos nariai nebus veikiami imituojamos Marso gravitacijos, jiems nereikės naudotis specialiu tualetu.

 

Pasak Bell, šis konkretus eksperimentas bus skirtas tirti poveikį įgulai, taip pat visos komandos sveikatai ir rezultatams stebėti ir rinkti. Tikimasi, kad ekipažas kartkartėmis susidurs su netikėtomis situacijomis, kad išbandytų, kaip komanda su jomis elgsis. Tačiau NASA neatskleidė, kokios bus šios papildomos netikėtos situacijos.

Bell pabrėžia, kad jei tokios situacijos būtų įvardintos, jos galiausiai nebūtų „staigmenos“, todėl turėtų būti laikomos paslaptyje. NASA taip pat pažymi, kad didžioji šio eksperimento dalis bus skirta tam, kaip įgula reaguos į išteklių apribojimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()