Ne tiek daug, kiek atrodo. Kiek žmonių reikia išgyventi Marso kolonijai  (6)

Mokslininkai mano, kad Marse galės išgyventi tik psichologiškai stabilūs žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis išankstinių straipsnių serveryje arXiv paskelbtu tyrimu, pirmajai žmonių bazei Marse, kad ji tinkamai veiktų, reikėtų daug mažiau žmonių, nei siūlė ankstesni tyrimai. Tyrimo metu buvo atliktas modeliavimas, panašus į kompiuterinį žaidimą „The Sims“, rašo „Futurism“.

Kiek žmonių prireiktų valdyti forpostą Marse? Į šį klausimą gana sunku atsakyti, atsižvelgiant į didžiulį kintamųjų skaičių, pradedant nuo būtinų išteklių, degalų prieinamumo ir baigiant kolonistų psichologinėmis savybėmis. Nepaisant to, amerikiečių mokslininkai nusprendė atlikti tyrimą ir išsiaiškino, kad nuolatinei bazei Marse išgyventi reikia tik 22 žmonių.

Ankstesni tyrimai parodė, kad norint veiksmingai valdyti tokią pirmąją Marso koloniją, prireiktų 100–500 žmonių, tačiau dabar mokslininkai mano, kad šis skaičius yra per didelis ir nereikalingas.

Pasak mokslininkų, ankstesniuose moksliniuose darbuose prielaidose apie kolonistų skaičių nebuvo atsižvelgta į toli nuo Žemės esančių žmonių socialinio ir psichologinio elgesio realybę. Autoriai mano, kad žmonių grupės yra sudėtingos sąveikaujančios sistemos, kuriose psichologinis stabilumas vaidina vieną iš pagrindinių vaidmenų. Mokslininkai taip pat mano, kad pirmoji kolonija nebus visiškai savarankiška ir priklausys nuo tiekimo iš Žemės. Autoriai taip pat teigia, kad nusiųsti didžiulį žmonių skaičių į Marsą bus daug brangiau nei išsiųsti ten erdvėlaivius su reikiamais ištekliais.

 

Savo rezultatus mokslininkai gavo sukūrę kompiuterinį modeliavimą, panašų į kompiuterinį žaidimą „The Sims“. Šiame modeliavime kiekvienas kolonistas gavo skirtingas savybes ir įgūdžius. Tada jiems buvo pavesta atlikti įvairias pareigas gyvenant kolonijoje Marse.

Pavyzdžiui, mokslininkai į modeliavimo duomenis įtraukė, kaip žmonės elgsis stresinėse situacijose, kaip susitvarkys su sunkumais ir koks gali būti jų psichologinis stabilumas. Tuo pačiu metu kiekvienas modelio kolonistas gavo skirtingus psichologinius bruožus.

 

Mokslininkų nuomone, „neurotikų“, kurie skris į Marsą, skaičių reikėtų sumažinti iki absoliutaus minimumo. Kaip parodė simuliacijos, „neurotinės“ psichologijos kolonistai miršta daug dažniau nei kitos psichologijos žmonės, o kai tik jų populiacija pasiekia pakankamai žemą lygį, kolonijos populiacija stabilizuojasi.

Modeliavimas buvo grindžiamas tuo, kad kolonistai Marse gyvens 28 metus.

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad tiek tokios misijos sėkmei, tiek nesėkmei gali labai daug įtakos žmonių socialiniai ir elgesio aspektai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(3)
(9)

Komentarai (6)