Viduje 20 000 Žemių. Webbo teleskopas siunčia nuostabiai įspūdingą naują vaizdą! (Foto)  ()

Webbo kosminis teleskopas užfiksavo stulbinantį naują Žiedo ūko vaizdą, kurio skersmuo yra 1 šviesmetis. Rezultatai nustebino astronomus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug už 2200 šviesmečių yra vienas geriausių mokslininkams žinomų planetinių ūkų pavyzdžių. Šis mirštančią žvaigždę supantis objektas, atsiradęs vos prieš kelis tūkstančius metų, yra 1 šviesmečio pločio ir vadinamas Žiedo ūku (Ring Nebula). Dėl naujo kosminio teleskopo vaizdo astronomai šio planetinio ūko struktūroje aptiko daug anksčiau nežinomų detalių, rašo „Space“.

Planetiniai ūkai niekaip nesusiję su planetomis ir gavo savo pavadinimą praeityje dėl to, kad šie objektai dažnai įgauna gana apvalią formą ir todėl primena planetas. Tiesą sakant, šie dujų gumulai yra išmesti viršutiniai mirštančios žvaigždės atmosferos sluoksniai.

Pavyzdžiui, prieš kelis tūkstančius metų Žiedo ūko centre šį objektą sukūrusi žvaigždė buvo raudonoji milžinė, kuri išmetė didžiąją dalį savo materijos į kosmosą. Ši žvaigždė dabar virsta baltąja nykštuke – paskutiniu daugelio žvaigždžių evoliucijos etapu. Raudonosios milžinės ir baltosios nykštukės stadija mūsų Saulės laukia maždaug po 5 milijardų metų. Ir aplink mūsų žvaigždę taip pat susiformuos planetinis ūkas. Mirštančios žvaigždės šerdis dabar savo spinduliuote šildo išmetamas dujas, todėl Žiedo ūkas turi tokią spalvą.

 

 

Šis ūkas yra vienas geriausių astronomams žinomų planetinių ūkų pavyzdžių. Pasak mokslininkų iš Kardifo universiteto (Jungtinė Karalystė), atlikusių naujojo ūko vaizdo analizę, juos labai nustebino didžiulis vaizdo detalumas. Ryškus žiedas, kurio dėka ūkas gavo savo pavadinimą, susideda iš apie 20 000 tankių molekulinių vandenilio dujų gumulų. Ir kiekvienas iš šių gabalų turi tokią pat masę kaip ir Žemė.

 

Pasak tyrimo autorių, Webbo teleskopas sugebėjo atskleisti sudėtingos Žiedo ūko struktūros detales, kurių mokslininkai anksčiau neanalizavo. Astronomai gavo daugiau informacijos apie vidinę planetinio ūko dalį, taip pat apie dešimt koncentrinių lankų išorinėse objekto srityse.

 

Mokslininkai mano, kad šie lankai turėjo atsirasti kas 280 metų, kai žvaigždė meta savo masę. Tačiau šio atradimo staigmena yra ta, kad mokslininkai nežino nė vieno pavyzdžio, kad tokios struktūros su tokiu periodiškumu susiformuotų vienos žvaigždės suformuotuose planetų ūkuose. Todėl labiausiai tikėtina, kad ūkui susidaryti padeda žvaigždė kompanionė, kuri yra maždaug tokiu pat atstumu kaip Plutonas nuo Saulės. Tačiau ši teorija dar turi būti patvirtinta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(2)
(40)

Komentarai ()