„Mėnulio snaiperis.“ Tai ką padarys Japonija, dar nedarė niekas kitas. Skelbiama neregėta kosminė misija  ()

Japonija sėkmingai pradėjo misiją Mėnulio link ir tikisi ten nusileisti. Ši bus nepanaši į jokią kitą anksčiau matytą Mėnulio misiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša „Washington Post“, Japonija rugsėjo 7 d. iš Tanegašimos kosminio centro paleido savo raketą H2-A – nedidelį nepilotuojamą laivą. Planuojama, kad raketa į Mėnulio orbitą įskris maždaug po trijų ar keturių mėnesių, o Mėnulio paviršiuje nusileis 2024 m.

Kaip pažymima ataskaitose, raketa buvo skirta dviems misijoms: vienai iškelti lengvą teleskopą, kuris sėkmingai atsiskyrė nuo raketos netrukus po pakilimo, o kitai – nusileisti Mėnulyje, kad būtų sukurta būsimų misijų bazė.

Ši antroji pusė yra susijusi su Smart Lander for Investigating Moon“ arba „SLIM“ – itin tiksliu nusileidimo aparatu, kuriam taip pat buvo suteiktas „mėnulio snaiperio“ slapyvardis dėl tariamo gebėjimo tiksliai nustatyti nutūpimo vietą 328 pėdų arba 100 metrų atstumu.

„Daug kas pasaulyje išbando tikslaus nusileidimo technologiją, todėl konkurencija bus didžiulė“, – birželį žurnalistams sakė Japonijos kosmoso agentūros JAXA projekto vadovas Shinichiro Sakai. „Tačiau, kiek žinome, SLIM bus pirmasis pasaulyje.“

Japonija pradėjo savo Mėnulio misiją praėjus kelioms savaitėms po to, kai Indija sėkmingai ten nuleido savo pirmąjį erdvėlaivį.

 

Kaip ir Indija, Japonijos Mėnulio misijos praeityje taip pat patyrė didelių nesėkmių. Kaip pažymi „WaPo“, šalies raketa „Epsilon-6“ sugedo praėjusį spalį dėl aukščio kontrolės, todėl antžeminė komanda nurodė laivui susinaikinti praėjus mažiau nei 10 minučių po pakilimo.

2023 metais šalies Mėnulio programa patyrė dar daugiau nesėkmių. Kovo mėnesį kita raketa H-3 taip pat buvo priversta susinaikinti, nes jos antrosios pakopos variklis neįsijungė, o liepą per antrojo etapo bandymą taip pat sprogo kitas „Epsilon“ serijos raketinis variklis.

 

Balandžio mėnesį japonų startuolio „ispace“, kuris numatė surengti pirmąjį pasaulyje visiškai privatų nusileidimą Mėnulyje, bandymas taip pat nepavyko, kai nutrūko ryšys su nepilotuojamu nusileidimo aparatu.

Neabejotinai tai buvo sunkūs metai Japonijos kosmoso programai, todėl sėkmingas SLIM nusileidimo aparato pakilimas tampa dar įdomesnis, nes ji ruošiasi patekti į tautų, nusileidusių ant Mėnulio, elito tarpą.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()