NASA zondo smūgis į asteroidą nulėmė ilgalaikes pasekmes  ()

Dimorfo periodas toliau trumpėja. Prieš beveik metus į asteroidą Dimorfą pataikė NASA zondas „DART“. Misijos tikslas buvo pakeisti Dimorfo orbitą aplink didesnį asteroidą Didymą ir taip patikrinti konceptualiai paprasčiausią metodą apginti Žemę nuo asteroido smūgio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Misija buvo visiškai sėkminga – atsitrenkęs zondas nesuskaldė 160 metrų skersmens asteroido į gabalus, tačiau pakeitė jo orbitą net kiek daugiau, nei buvo tikėtasi. Prieš susidūrimą aplink Didymą ratą jis apsukdavo per 11 valandų 55 minutes su trupučiu, po jo – per 11 valandų 22 minutes su trupučiu. O dabar paaiškėjo, kad dar po mėnesio periodas sumažėjo dar viena minute.

Yra daug procesų, kurie galėtų pakeisti vieno asteroido orbitą aplink kitą – Saulės šviesos slėgis, potvyninė sąveika tarp kūnų, masės pabėgimas iš vieno objektų.

Net ir prieš „DART“ smūgį Dimorfo periodas šiek tiek keitėsi. Tačiau visi šie efektai negali paaiškinti tokio didelio pokyčio, o iki smūgio išmatuoti pokyčiai buvo apie 10 tūkstančių kartų menkesni, nei viena minutė per mėnesį.

Gali būti, kad iš Dimorfo tiesiog veržiasi retos dujos (kurių užfiksuoti nepavyko) ir kurios toliau keičia asteroido judėjimą. Bet tam išsiaiškinti reikės daugiau stebėjimų, kad suprastume, kaip periodas kito vėlesniais mėnesiais.

 

Tyrimo autoriai tą ir ketina padaryti. Be to, kitąmet į orbitą pakils ir Didymo-Dimorfo link išskris Europos kosmoso agentūros zondas „Hera“, kuris po dvejų metų pasieks asteroidus ir galės stebėti juos iš arti. Tada daugiau sužinosime ir apie „DART“ paliktą kraterį bei kas tūno jo gelmėse.

Tyrimo rezultatai skelbiami „arXiv“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()