Terminatoriai Marse. Neįtikėtina, ką sugalvojo NASA (Video)  (1)

Nauji humanoidiniai robotai gali pirmiausia skristi į Mėnulį, o paskui į Marsą, kad padėtų astronautams tyrinėti tuos pasaulius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinote, kosmosas yra vieta, kuri nėra sukurta žmogaus egzistavimui. Kol kas vienintelė mums tinkama vieta yra Žemė. Tačiau po kiek daugiau nei metų NASA po pusės amžiaus pertraukos Mėnulyje ketina išlaipinti astronautus, o kitas taikinys – Marsas.

Raudonojoje planetoje ir Mėnulyje astronautų laukia daug pavojų – ekstremalios temperatūros, normalios atmosferos nebuvimas, didžiulis saulės ir kosminės spinduliuotės kiekis. Todėl humanoidiniai robotai gali būti geri astronautų padėjėjai tiriant šiuos pasaulius. Neseniai amerikiečių kompanija „Apptronik“ gavo finansinę NASA paramą humanoidiniams kosminiams robotams kurti, rašo „Futurism“.

NASA mano, kad „Apptronik“ sukurti robotai padės tirti sunkiai pasiekiamas Mėnulio ir Marso vietas, kurių astronautai negalės pasiekti. Jie galės dirbti ir visiškai autonomiškai, ir būti nuotoliniu būdu valdomi robotai, kurie bus savotiški avatarai mokslininkams Žemėje.

Iki šiol „Apptronik“ inžinieriai sukūrė humanoidinį robotą „Apollo“, kurio ūgis yra 1 metras 70 centimetrų ir sveria 72 kg. Jo akumuliatoriaus įkrovos užtenka 4 valandoms dirbti. Šiuo metu šis robotas skirtas įvairioms užduotims Žemėje atlikti, ypač gali būti naudojamas darbui sandėliuose ir gamybos įmonėse.

Planuojama, kad toks robotas galės pasirūpinti ir vyresnio amžiaus žmonėmis ar būti kurjeriu. Tačiau NASA mano, kad tokie robotai galės atlikti sudėtingas mokslines užduotis tiriant Marso ir Mėnulio paviršių. Pavyzdžiui, jie galės įkopti į gilius urvus ar aukštus kalnus.

 

NASA glaudžiai bendradarbiavo su „Apptronik“ kurdama „Apollo“ robotą. Mokslininkai nori, kad šis robotas galėtų naudoti skirtingus įrankius įvairioms užduotims atlikti kosmose. Tuo pačiu metu jis turėtų būti mobilus, o jo sudedamosios dalys turėtų veikti taip pat, kaip ir žmogaus kūno dalys.

„Apollo“ robotas jau gali stovėti vietoje vertikalioje padėtyje, vaikščioti dviem kojomis (gali vaikščioti ir atbulomis) bei rankomis perkelti krovinius. Tačiau kol kas robotas neturi tokio miklumo, reikalingo sudėtingoms misijoms Mėnulyje ir Marse atlikti. Todėl inžinieriai ir toliau dirbs su šiuo robotu.

 

Taip pat bendrovė „Apptronik“ tobulina roboto programinę įrangą, kad ji būtų saugi žmonėms. Be visų problemų Marse, astronautams trūko tik pamišusio humanoidinio roboto, galinčio nuspręsti, kad ši planeta tikrai netinka žmonėms ir juos reikia iš čia pašalinti.

NASA mano, kad jei tokie robotai praeis reikiamus testus ir rezultatas atitiks reikiamus kriterijus, tuomet jie gali būti išsiųsti kartu su astronautais užkariauti Marso (bet pirmiausia Mėnulio). Tokie darbai padės ne tik moksliniams tyrimams, bet ir būsimų bazių išdėstymui. Tikslių šio projekto įgyvendinimo datų nėra, tačiau per artimiausią dešimtmetį tokia idėja gali tapti realybe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)

Komentarai (1)