Epinė misija įvyko! NASA siunčia zondą į brangiausią Saulės sistemos asteroidą! (Foto, Video, PAPILDTYA)  ()

Iš pradžių erdvėlaivio „Psyche“ startas buvo planuotas ketvirtadienį, spalio 12 d., tačiau dabar jis nukeltas į penktadienį, spalio 13 d.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 2022 metais erdvėlaivis „Psyche“ turėjo skristi į brangiausią Saulės sistemos asteroidą 16 Psyche. Tačiau rengiant misiją aptiktos techninės problemos to padaryti neleido.

NASA norėjo išsiųsti savo zondą tirti didžiulio asteroido ketvirtadienį, spalio 12 d., tačiau dėl prastų oro sąlygų paleidimas buvo atidėtas į penktadienį, spalio 13 d.

Mokslininkai mano, kad iš geležies ir nikelio sudarytame asteroide 16 Psyche yra ir daug kitų vertingų metalų, kurių bendra vertė skaičiuojama 10 000 kvadrilijonų dolerių. Dabar belieka patikrinti, ar taip yra iš tikrųjų. Tačiau yra dar viena svarbi priežastis, dėl kurios reikia nuodugniai ištirti asteroidą 16 Psyche, rašo „Live Science“.

Asteroidas 16 Psyche

Šis apie 280 km pločio daug metalų turintis asteroidas yra vienas didžiausių Saulės sistemos asteroidų. Jis yra pagrindinėje asteroidų juostoje (tai regionas, užpildytas dešimtimis tūkstančių kosminių uolienų, ir yra tarp Marso ir Jupiterio) maždaug 600 mln. km atstumu nuo Žemės. Asteroidas 16 Psyche buvo atrastas 1852 m.

Kodėl astronomus taip domina asteroidas 16 Psyche

Mokslininkai mano, kad jame yra didžiulis kiekis vertingų metalų, kurių ankstesnė vertė gali būti neįtikėtinas skaičius – 10 000 kvadrilijonų JAV dolerių. (1 kvadrilijonas yra vienetas su 15 nulių, be to, pridėkite dar 10 000). Bet tai tik preliminarūs duomenys, kuriuos reikia patikrinti.

 

 

Tačiau yra dar viena ne mažiau svarbi priežastis tyrinėti šį asteroidą. Yra prielaida, kad 16 Psyche yra žlugusios planetos metalinė šerdis. Manoma, kad Marso dydžio protoplaneta pradėjo formuotis, tačiau prieš milijardus metų Saulės sistemos aušroje įvykę susidūrimai su kitais dideliais kosminiais objektais sutrukdė jai susidaryti. Todėl asteroido tyrimas gali pasakyti, kaip atsirado tokios uolinės planetos kaip Žemė.

Erdvėlaivis „Psyche“

NASA erdvėlaivis, skirtas tirti didelį asteroidą 16 Psyche jau yra ant „SpaceX“ nešančiosios raketos „Falcon Heavy“ ir laukia paleidimo iš NASA Kenedžio kosminio centro Floridoje, JAV.

„Psyche“ aparate sumontuotos saulės baterijos, magnetometras, spektrometras, speciali kamera asteroido paviršiaus vaizdams kurti.

Per savo kelionę erdvėlaivis, kuris asteroidą 16 Psyche pasieks tik 2029 m., iš viso įveiks 3,5 mlrd. km. Taip yra dėl sudėtingos skrydžio trajektorijos, nes pirmiausia prietaisas turi apskrieti aplink Marsą, o tik tada jis pateks į pagrindinę asteroidų juostą.

PAPILDYTA

 

NASA penktadienį paleido erdvėlaivį iš Floridos į asteroidą 16 Psyche – didžiausią iš kelių mūsų Saulės sistemoje žinomų daug metalų turinčių asteroidų ir kūną, kuris, kaip manoma, yra senovės protoplanetos likutis.

 

„Psyche“ zondas, patalpintas raketos „SpaceX Falcon Heavy“ krovinių skyriuje, pakilo iš NASA Kenedžio kosminio centro Kanaveralo kyšulyje. Zondas įveiks 3,5 milijardo km. Maždaug mažo furgono dydžio erdvėlaivis asteroidą turėtų pasiekti 2029 m. rugpjūtį.

Pasiekęs asteroidą, erdvėlaivis skries aplink jį 26 mėnesius, skenuodamas 16 Psiche prietaisais, skirtais jo gravitacijai, magnetinėms savybėms ir sudėčiai matuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(0)
(29)

Komentarai ()