Aptiko įrodymų apie stipriausią Saulės audrą istorijoje: kas nutiktų civilizacijai, jei tokia pasikartotų šiandien? (Foto)  ()

Saulė nuolat žybsi energingų fotonų ir dalelių srautais. Žybsnių dažnis ir stiprumas kinta daugmaž cikliškai, bet yra ir variacijų. Saulės audromis vadinami ypatingai stiprūs išsiveržimai; pataikęs į Žemę toks plazmos srautas sukelia ne tik pašvaistes, bet gali pakenkti elektronikai ir elektros laidams, žmonių sveikatai, o ypač – palydovams ir astronautams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galingiausia tiesiogiai stebėta ir išmatuota audra buvo Carringtono įvykis XIX a. viduryje. Jis sudegino telegrafo laidus Kanadoje, o šiandien pridarytų daug didesnės žalos. Gilesnėje praeityje audrų buvo ir didesnių, o dabar aptikti požymiai galingesnės nei bet kuri žinota anksčiau.

Analizuodami senovės medžių, kadaise augusių dabartinės Prancūzijos Alpėse, liekanų rieves, mokslininkai aptiko milžinišką radioaktyvios anglies gausos padidėjimą, nutikusį lygiai prieš 14300 metų ir trukusį tik vienus metus. Visi gyvi organizmai inkorporuoja anglį į savo kūnus – šiuo atveju, medžio kamieną.

Dalis anglies atmosferoje yra radioaktyvi anglis-14; aptikę ją bei jos skilimo produktus mokslininkai gali datuoti senų kūnų, maisto likučių ar medinių daiktų amžių.

Šiuo atveju amžius buvo žinomas lyginant Alpių medžių liekanas su kitais, jaunesniais, medžiais. Trumpą radioaktyvios anglies pagausėjimą galima paaiškinti tik Saulės audra, mat atmosferą pasiekusios energingos dalelės, pataikiusios į azoto branduolius, sukuria radioaktyvios anglies atomų.

Kiti procesai, galintys padidinti elemento gausą atmosferoje, nebūna tokie trumpi. Aptiktoji audra yra viena iš dešimties žinomų priešistorinių – identifikuotų pagal radioaktyvią anglį medžiuose ar berilį ir chlorą ledo kernuose – Saulės audrų, vadinamų Mijakės įvykiais (Miyake events).

 

Ji buvo bent dvigubai stipresnė už du paskutinius iš jų, nutikusius 774 ir 993 metais. Už Carringtono įvykį ši audra stipresnė bent dešimt kartų, taigi jei panašus pliūpsnis Žemę pasiektų dabar, iškiltų nemenkas pavojus visai elektros infrastruktūrai, taigi, galima sakyti, ir visai mūsų civilizacijai. Daugiau žinodami apie galingus Saulės išsiveržimus praeityje, galėsime geriau prognozuoti jos aktyvumą ateityje ir pasiruošti galimiems pavojams.

Tyrimo rezultatai publikuojami Philosophical Transactions of the Royal Society A.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()