Ši ekstremali Saulės vieta yra tiesiog... nepaprastai keista (Video)  ()

Saulės aktyvumas šiais laikais yra neįtikėtinai didelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įspūdingos naujos nuotraukos, padarytos Daniel K. Inouye saulės teleskopo (DKIST) Havajuose, rodo neįtikėtinai ryškias Saulės paviršiaus detales.

Vaizdai rodo sudėtingas saulės dėmės ypatybes, tai yra izoliuotos sritys, besidriekiančios Saulės paviršiuje, kur magnetinis laukas yra stulbinančio stiprumo. Dėl šių stiprių magnetinių jėgų aplinkinė plazma atvėsta ir tamsėja, suformuodama tamsią dėmę.

Šiuose vaizduose neįtikėtinai detaliai matomos besisukančios plazmos konvekcinės srovės su beveik biologiškai atrodančiais ūseliais, išsidėsčiusiais kaip skėtis.

Dėmių mastas tikrai pribloškia. Atskiri ūseliai siekia dešimčių tūkstančių kilometrų plotą. Kai kurios Saulės dėmės gali užaugti pakankamai didelio skersmens, kad sutalpintų visą Jupiterio planetą.

 

Vaizdai gali suteikti mokslininkams naujų įžvalgų apie šių saulės dėmių prigimtį ir apie tai, kaip jos gali sukelti Saulės audras, kai susigrupuoja. Šie galingi įvykiai siunčia labai energingas daleles per Saulės sistemą ir netgi gali paveikti svarbią infrastruktūrą Žemėje, kai jos skverbiasi per mūsų atmosferą.

Saulės aktyvumas šiais laikais yra neįtikėtinai didelis, nes Saulė artėja prie savo maždaug 11 metų ciklo viršūnės – taško, vadinamo jos maksimumu, kai persikeičia Saulės ašigaliai. Kitas maksimumas turėtų įvykti 2025 m., po kurio saulės aktyvumas vėl pradės slūgti.

 

DKIST, didžiausias pasaulyje saulės teleskopas, oficialiai pradėjo mokslinius stebėjimus 2022 m. vasario mėn. Jis vis dar yra pradiniame eksploatacijos paleidimo etape, nes mokslininkai ir toliau kalibruoja jo mokslinius instrumentus.

O tai reiškia, kad artimiausiu metu turėtume pasiruošti dar keistesniems Saulės paviršiaus vaizdams. Nekantru laukti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: