Rašoma istorija! Pirmoji privati misija surasti gyvybę vyksta į Venerą: data žinoma  ()

Amerikiečių kompanija „Rocket Lab“ ketina siųsti zondą į Venerą tirti jos atmosferą ir ieškoti galimų gyvybės ženklų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rocket Lab“ paskelbė, kad jos zondas, pavadintas „Venus Life Finder“, bus paleistas tirti Venerą kitų metų pabaigoje. Tai pirmoji visų laikų misija į antrąją Saulės planetą, kuri visiškai finansuojama iš privačių šaltinių, rašo „Space“.

Bendrovės „Rocket Lab“ atstovai pranešė, kad „Venus Life Finder“ įrenginys gali būti paleistas naudojant nešančiąją raketą „Electron“ jau 2024 metų gruodžio 30 dieną. Nors yra tikimybė, kad paleidimas gali būti nukeltas į 2025 m.

Pirmiausia į Žemės orbitą bus paleistas zondas „Venus Life Finder“, po kurio jis apskris aplink Mėnulį, o tada skris į Venerą. Pati kelionė iki šios planetos gali trukti apie pusantrų metų.

Kai prietaisas skris į Venerą, jis į atmosferą pasiųs nedidelį zondą. Čia temperatūra yra daug žemesnė nei karštame planetos paviršiuje, o zondas turės išsiaiškinti, ar Venera turi būtinas sąlygas gyvybei palaikyti. Galbūt jis net atras šio gyvenimo egzistavimo ženklų.

 

Anksčiau mokslininkai planetos atmosferos sluoksnyje, esančiame 45–60 km aukštyje virš paviršiaus, aptikdavo fosfino egzistavimo požymių. Ši medžiaga yra šalutinis mikroorganizmų gyvybinės veiklos produktas. Remiantis tuo, buvo daroma prielaida, kad Venera gali būti apgyvendinta planeta.

 

Iš pradžių „Rocket Lab“ ketino siųsti „Venus Life Finder“ į Venerą 2023 m. gegužę, tačiau tada skrydis buvo atidėtas.

Yra žinoma, kad į planetos atmosferą paleistas zondas ten neužsibus labai ilgai, tačiau galės rinkti duomenis apie Veneros atmosferos sudėtį, taip pat apie galimas organines molekules, kurios ten gali būti.

Kai kurie mokslininkai mano, kad net organinių molekulių aptikimas Veneros atmosferoje nebus tiesioginis įrodymas, kad ten yra mikrobų gyvybė. Bet tai bus įrodymas, kad Venera tinka šiam gyvenimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()