Marso kolonizacija atidėta. Musko mega-raketa sprogo per skrydį į kosmosą. Kas toliau? (Video)  ()

Nepaisant nesėkmingo antrojo bandomojo „SpaceX“ raketų sistemos skrydžio, bendrovė mano, kad padarė pažangą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-19 Marso kolonizacija atidėta. Musko mega-raketa sprogo per skrydį į kosmosą. Kas toliau? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkričio 18 d. įvyko antrasis bandomasis „SpaceX“ raketų sistemos „Starship“, susidedančios iš nešančiosios raketos „Super Heavy“ ir erdvėlaivio „Starship“, paleidimas.

Nors laivas sėkmingai atsiskyrė nuo nešančiosios raketos ore, per kelias minutes įvyko nežinoma anomalija ir „SpaceX“ inžinieriai turėjo aktyvuoti dviejų raketos pakopų savaiminio susinaikinimo sistemą. Nors viskas baigėsi sprogimu, pats raketų sistemos paleidimo ir dviejų raketos pakopų atskyrimo procesas buvo įspūdingas, rašo „Space“.

Galingiausia pasaulyje raketa, kuri sukuria dvigubai didesnę trauką nei NASA SLS raketa, nepavyko antrasis bandomasis skrydis. Po paleidimo erdvėlaivis „Starship“ turėjo atsiskirti nuo nešančiosios raketos „Super Heavy“ ir atlikti 90 minučių skrydį kosmose prieš grįždamas į Žemę. Tačiau „SpaceX“ inžinieriai, aptikę tiek kosminio laivo, tiek nešančiosios raketos veikimo anomaliją, susprogdino abi raketų sistemos pakopas.

Per pirmąjį „Starship“ raketų sistemos paleidimą balandžio 20 d., kuris taip pat buvo nesėkmingas, inžinieriai taip pat susprogdino raketą ore, atradę problemų.

 

„SpaceX“ teigia, kad tokie nesėkmingi bandymai vis dar yra pažanga ir padės nustatyti trūkumus, kuriuos galima pašalinti kitam bandymui. Tuo pačiu metu, praėjus mėnesiams nuo bandymo balandžio mėnesį, „SpaceX“ inžinieriai padarė keletą „Starship“ raketų sistemos konstrukcijos pakeitimų.

Elono Musko kompanija tikisi, kad incidento tyrimo metu surinkta informacija padės padaryti viską, kas būtina, kad trečiasis bandomasis skrydis būtų sėkmingas. Bet kokiu atveju šis skrydis truko ilgiau nei praėjusį kartą ir erdvėlaivis skrido toliau.

 

Tačiau pats „Starship“ bandomasis paleidimas buvo tikrai stulbinantis vaizdas, kurį užfiksavo daugelis fotografų. Nuotraukose matyti „Starship“ paleidimo, raketų sistemos pakėlimo ir dviejų etapų atskyrimo procesas.

Pasak „SpaceX“ atstovės Kate Tice, nepaisant neplanuoto sprogstamojo bandomojo „Starship“ skrydžio pabaigos, tai buvo „neįtikėtinai sėkminga diena“, nes buvo gauta daug svarbių duomenų, kurie padės patobulinti raketų sistemą.

 

„SpaceX“ deda dideles viltis į „Starship“, nes ši raketa skirta astronautus nugabenti ne tik į Mėnulį, bet ir į Marsą bei kitus Saulės sistemos pasaulius. Visų pirma, viena „Starship“ erdvėlaivio versija skirta astronautams išlaipinti Mėnulyje 2025 m., kurį organizuoja NASA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: