Jeffas Bezosas Marso lenktynėse įveikė Eloną Muską. Ką padarė NASA  ()

Nešančioji raketa „New Glenn“ į Marso orbitą išsiųs 2 įrenginius, kurie tirs planetos elektromagnetinius laukus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elonas Muskas kažkada pavadino Jeffą Bezosą kosmoso tyrinėjimų „diletantu“, tačiau „Blue Origin“ įkūrėjas yra pasirengęs įveikti „SpaceX“ Marso lenktynėse. NASA paskelbė, kad siųs 2 erdvėlaivius, naudojančius nešančiąją raketą „New Glenn“, tirti Raudonosios planetos elektromagnetinius laukus. Įdomiausia tai, kad „Blue Origin“ niekada nebuvo atlikusi šios raketos bandomojo skrydžio, rašo „Daily Mail“.

Iš pradžių NASA planavo, kad du ESCAPADE misijos erdvėlaiviai bus paleisti į kosmosą „SpaceX“ raketa „Falcon Heavy“ šių metų spalį kartu su zondu „Psyche“, kuris skrido tirti to paties pavadinimo asteroidą. Tačiau kosmoso agentūra nusprendė atšaukti misiją į Marsą Elono Musko nešančia raketa, nes transporto priemonės negalės patekti į teisingą skrydžio trajektoriją, kad erdvėlaiviai galėtų patekti į orbitą aplink Raudonąją planetą.

Paskelbta, kad Jeffo Bezoso raketa „New Glenn“ bus naudojama naujai misijai į Marsą, tai paskelbta po nesėkmingo Elono Musko raketų sistemos „Starship“ bandomojo skrydžio. Ji sprogo ore netrukus po paleidimo, o Muskas planuoja panaudoti „Starship“ pilotuojamiems skrydžiams į Mėnulį ir Marsą.

 

Du identiški ESCAPADE misijos instrumentai tirs saulės vėjo įtaką planetos magnetosferai ir Marso elektromagnetiniams laukams. Paleidimas planuojamas 2024 m. rugpjūtį, o po 11 mėnesių NASA zondai turėtų pasiekti Marsą ir pradėti mokslinę veiklą.

NASA pranešime teigiama, kad Marso orbitų tyrinėtojų zonduose bus prietaisai, skirti matuoti magnetinį lauką, jonus ir elektronus magnetosferoje, taip pat plazmos tankį ir Marsą pasiekiančių saulės dalelių srautą.

 

Naujasis NASA sprendimas yra dar vienas skyrius ilgose Bezoso ir Musko kosmoso lenktynėse, kurie jau pasirašė kelių milijardų dolerių sutartis su NASA dėl skrydžių į Mėnulį įgyvendinimo. Beje, „Blue Origin“ dabar tampa pirmąja privačia įmone, sudariusia sutartį su NASA dėl skrydžių į Marsą.

Tuo pačiu NASA, priimdama tokį sprendimą, šiek tiek rizikuoja, nes „New Glenn“ niekada nebuvo atlikusi bandomojo skrydžio į kosmosą. „Blue Origin“ iš pradžių planavo ją paleisti 2021 m. pabaigoje. Todėl kol kas nežinoma, ar Bezoso raketa bus paruošta Marso misijai iki 2024 metų rugpjūčio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()