Paukščių Tako centre prie juodosios skylės aptiktas paslaptingas objektas – iš kitos galaktikos: kaip jis ten atsidūrė?  ()

Paukščių Tako centre, visai šalia supermasyvios juodosios skylės, skrieja daugybė žvaigždžių. Jos sudaro vadinamąjį branduolinį spiečių. Kai kurias jo žvaigždes nuo juodosios skylės skiria mažiau nei 0,04 parseko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokiu atstumu žvaigždėms formuotis neįmanoma, nes juodosios skylės gravitacija suardo bet kokį dujų telkinį, iki šiam virstant žvaigžde. Tad pačios artimiausios žvaigždės turėjo susiformuoti kur nors toliau ir atmigruoti į dabartines orbitas. Įprastai manoma, kad „kur nors toliau“ yra tas pats spiečius arba kitos vietos galaktikos centre.

Bet nebūtinai: dabar pateikta įrodymų, kad bent viena sena žvaigždė savo kelionę greičiausiai pradėjo apskritai ne Paukščių Take. Žvaigždės S0-6 arba S10 atstumas nuo juodosios skylės dangaus skliaute tėra apie 0,01 parseko.

Stebėdami žvaigždę 2014-2021 metų laikotarpiu, tyrimo autoriai pastebėjo jos greičio pokytį. Apskaičiuotas pagreitis rodo, jog artumas nėra tik projekcijos efektas – žvaigždė tikrai yra prie pat centro.

Jos spektras atskleidė cheminę sudėtį, kuri nepanaši nei į aplinkines, nei apskritai į Paukščių Tako žvaigždes.

Taigi greičiausiai S0-6 susiformavo nykštukinėje galaktikoje, kurią vėliau Paukščių Takas prarijo. Laikui bėgant, žvaigždė nugrimzdo iki pat Galaktikos centro.

 

O laiko praėjo tikrai daug – žvaigždės amžius siekia apie 10 milijardų metų. Net jei S0-6 yra anomalija lyginant su kitomis žvaigždėmis juodosios skylės aplinkoje, šis atradimas parodo, kad žvaigždžių kilmės vietų ieškoti reikia daug plačiau, nei manyta iki šiol.

Tyrimo rezultatai publikuojami Proceedings of the Japan Academy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()