Galingai pradėjo 2024-uosius! Indija pirmą kartą paleido į kosmosą teleskopą! (Video)  ()

Observatorija atliks kosmoso tyrinėjimus naudodama du įrankius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį, sausio 1 d., Indijos kosmoso tyrimų organizacija (ISRO) iškėlė savo pirmąją rentgeno kosmoso observatoriją „XpoSat“. Šis teleskopas skirtas juodosioms skylėms tirti ir yra antroji tokia observatorija, kurią NASA išsiuntė į kosmosą prieš 2 metus, rašo „Interesting Engineering“.

Indijos kosmoso agentūra sėkmingai pradėjo 2024 metus paleisdama „XpoSat“ kosminį teleskopą, kurį iškėlė nešančioji raketa PSLV-C58. Jis skirtas tirti kosminius rentgeno spinduliuotės šaltinius, įskaitant juodąsias skyles, neutronines žvaigždes, aktyvius galaktikos branduolius ir magnetarus. Įdomu tai, kad „XpoSat“ yra antroji tokio pobūdžio observatorija kosmose po NASA teleskopo IXPE, paleisto 2021 m.

„XpoSat“ teleskopo masė yra 400 kg, o Indijos mokslininkai jį vadina pirmąja ISRO skirta kosmoso observatorija, atliekančia kosminių šaltinių rentgeno poliarizacijos matavimų tyrimus.

Pagal planą, per 5 metus „XpoSat“ ištirs apie 50 kosminių rentgeno spinduliuotės šaltinių. Teleskopo pagalba mokslininkai gali patobulinti savo žinias apie tokius paslaptingus objektus kaip juodosios skylės.

 

 

Teleskopas turi du naudingus įrankius, vadinamus POLX ir XSPECT. POLIX pavesta rinkti duomenis apie poliarimetrijos parametrus, įskaitant poliarizacijos laipsnį ir kampą, astronominės kilmės fotonų, kurių energija yra 8-30 kiloelektronų voltų, rentgeno spindulių energijos viduriniame diapazone. XSPECT bus naudojamas spektroskopinei informacijai matuoti 0,8–15 kiloelektronų voltų energijos diapazone.

 

Be „XpoSat“ teleskopo, raketa PSLV-C58 į orbitą iškėlė kitą krovinį, vadinamą POEM-3. Šis įrenginys skirtas būsimos Indijos kosminės stoties maitinimo šaltinio veikimui išbandyti. Indija pirmąjį šios stoties modulį į kosmosą planuoja išsiųsti 2028 m.

 

Praėję metai Indijai buvo labai svarbūs kosmoso tyrinėjimų prasme, nes „Chandrayaan 3“ misija pirmą kartą istorijoje nusileido netoli pietinio Mėnulio ašigalio.

Taip Indija tapo ketvirtąja šalimi pasaulyje, sėkmingai įvykdžiusia minkštą nusileidimą Mėnulyje, prisijungdama prie buvusios SSRS, JAV ir Kinijos gretų. Primename, kad jei SLIM nusileidimo moduliui pavyks nusileisti Mėnulyje sausio 19 d., Japonija taps penktąja šalimi šiame „mėnulio klube“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()