Ant sunaikinimo slenksčio. Žemė gali išgyventi Saulės mirties spąstus. Kaip? (Video)  ()

Atlikę naujus skaičiavimus ir ištyrę netoliese esančią sistemą, mokslininkai priėjo prie išvados, kad mūsų planeta turi galimybę išvengti besiplečiančios Saulės, tačiau jie nesuteikė jokių garantijų dėl mūsų išlikimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug po 5 milijardų metų Žemė gali susidurti su drastiškais pokyčiais, kai mūsų Saulė pavirs raudona milžiniška žvaigžde. Mokslininkai domisi, ar Saulė sugers Žemę, ar nustums ją į saugesnę orbitą.

Neseniai atliktas tyrimas apžvelgė planetų sistemą, esančią už 57 šviesmečių, skriejančią aplink žvaigždę, panašią į mūsų Saulę, bet dvigubai senesnę, kad būtų galima suprasti mūsų Saulės sistemos ateitį.

Žvaigždėms senstant ir tampant raudonosiomis milžinėmis, jos labai išsipučia. Planetų, skriejančių aplink tokias žvaigždes, likimas priklauso nuo įvairių veiksnių, įskaitant atstumą iki žvaigždės ir žvaigždės masės praradimą. Mokslininkai, vadovaujami Stepheno Kane'o iš Kalifornijos universiteto, išsiaiškino, kad jei tiriamos sistemos vidinės planetos bus absorbuotos, išorinės planetos gali išlikti, nors žvaigždės plėtimasis jas stipriai paveiks.

Astronomai naudoja šias tolimas sistemas, kad suprastų galimą Žemės likimą. Stebėjimai parodė, kad kai planetas užgriuvo besiplečios raudonosios milžinės, jos greitai suyra dėl intensyvaus karščio ir gravitacinių jėgų. Tačiau kai kurios išorinės planetos gali išvengti šio likimo ir toliau skrieti aplink daug mažesnę ir tankesnę baltąją nykštukę, kuria žvaigždė tampa nusimetusi išorinius sluoksnius.

 

Tyrimo autoriai teigia, kad Saulei prarandant masę ir plečiantis, Žemės orbita gali pakankamai išsiplėsti, kad būtų išvengta absorbcijos. Tačiau šis išlikimas nėra garantuotas ir priklauso nuo daugelio dar neištirtų kintamųjų.

Šis darbas atspindi platesnes pastangas suprasti žvaigždžių evoliuciją ir jos poveikį planetų sistemoms, įskaitant mūsų pačių. Tobulėjant technologijoms ir stebėjimams, astronomai tikisi patikslinti savo prognozes apie Žemės ir kitų planetų, skriejančių aplink žvaigždes, tokias kaip mūsų Saulė, ateitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()