5-ta istorijoje! „Mėnulio snaiperis“ Mėnulyje! Susidūrė su problemomis (Video)  ()

Šiandien (sausio 19 d.) zondas SLIM sėkmingai nusileido Mėnulyje, tačiau jo saulės baterijos negamina elektros, kaip planuota.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonija pasiekė Mėnulį! Japonijos aviacijos ir kosmoso tyrimų agentūra (JAXA) pranešė, kad jos Mėnulio zondas (SLIM) nusileido ant Mėnulio paviršiaus apie 17.20 val. Lietuvos laiku penktadienį (sausio 19 d.) ir užmezgė ryšį su Žeme, tačiau jo saulės baterijos nesugebėjo generuoti elektros, galbūt todėl, kad jos yra neteisingai pasuktos.

Japonija įstojo į elitinį klubą: tapo penktąja valstybe, švelniai nuleidusi aparatą ant artimiausio Žemės kaimyno. Tai pasiekė tik keturios valstybės – buvusi Sovietų Sąjunga, JAV, Kinija ir Indija.

„Visų pirma, nusileidimas buvo sėkmingas“, – per spaudos konferenciją po nusileidimo sakė JAXA prezidentas Yamakawa Hiroshi.

 

Tačiau SLIM susidūrė su problemomis: zondo saulės baterijos negamina elektros energijos, kaip planuota Mėnulio paviršiuje, sakė JAXA pareigūnai. Jei problema nebus greitai išspręsta, SLIM gali nutilti amžinai. Jo baterija gali palaikyti operacijas Mėnulyje vos kelias valandas.

Neaišku, kodėl saulės elementai neveikia, sakė JAXA pareigūnai. Tačiau mažai tikėtina, kad jie buvo pažeisti nusileidimo metu, nes kita SLIM techninė įranga atrodo gerai ir funkcionuoja. Anot JAXA, gali būti, kad nusileidimo įrenginys nėra nukreiptas į saulę, kaip tikėtasi.

 

SLIM taip pat gabena du mažyčius roverius – LEV-1 ir LEV-2 (Lunar Excursion Vehicle). Šie maži robotai buvo sukurti taip, kad galėtų išsiskleisti iš SLIM motininio laivo, rinkti kai kuriuos duomenis ir fotografuoti.

Duomenys rodo, kad tiek LEV-1, tiek LEV-2 dislokuoti kaip planuota, pranešė JAXA pareigūnai.

Praėjusį rugsėjį SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) paleistas kartu su rentgeno kosminiu teleskopu, pavadintu XRISM.

SLIM siekė nusileisti 100 metrų atstumu nuo savo tikslinės vietos ant Shioli kraterio krašto. Tai labai maža paklaida palyginus su įprastiniu kelių kilometrų tikslumu. Todėl ne veltui SLIM nusileidimo aparatas buvo pramintas „Mėnulio snaiperiu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()