Po 4 mėn. tai įvyko! Atidarytas konteineris su asteroido Bennu pavyzdžiais. NASA atskleidė, kas viduje (Foto)  ()

Galiausiai mokslininkai parodė, kas buvo konteineryje, kurio ilgai negalėjo atidaryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjo beveik 4 mėnesiai nuo tada, kai erdvėlaivis OSIRIS-REx į Žemę atgabeno ant asteroido Bennu surinktų uolienų ir dulkių konteinerį. Tai įvyko praėjusių metų rugsėjo pabaigoje. Praėjusią savaitę NASA mokslininkams pavyko pagaliau nuimti du varžtus, kurie liko ant konteinerio dangčio. Dabar mokslininkai pagaliau parodė, kas yra jo viduje, rašo „The Guardian“.

Anksčiau, mokslininkai galėjo tirti tik dulkes, susikaupusias ant konteinerio dangčio, o paskui kelis mėnesius bandė šį dangtį atidaryti. Sukūrę du naujus įrankius dviem likusiems varžtams pašalinti, mokslininkai pasiekė likusius egzempliorius, kurių jie negalėjo pamatyti beveik 4 mėnesius.

Praėjus vos kelioms dienoms po dangčio atidarymo, mokslininkai sugebėjo jį nuimti ir nufotografuoti jame esančius akmenis ir dulkes. Tai reiškia, kad vis dar tikimasi mėginio ištraukimo procedūros, tačiau tai užima daug laiko. Primename, kad prieš tai mokslininkai tyrė ant konteinerio dangčio susikaupusias dulkes, kurių svoris siekė 70 gramų. Pasak mokslininkų, konteinerio viduje yra 255 gramai dulkių ir akmenų.

 

Nors dalį mėginio jau galima peržiūrėti, praeis šiek tiek laiko, kol paaiškės, ką mokslininkams pavyko išsiaiškinti tiriant šią asteroido Bennu medžiagą. Bet kokiu atveju prieiga prie likusių mėginių buvo gauta, o jų yra daugiau nei planavo gauti mokslininkai. OSIRIS-REx tikslas buvo surinkti 60 gramų mėginių.

 

 

NASA mokslininkų teigimu, tai vieni seniausių dulkių ir uolienų pavyzdžių, susiformavusių ankstyvoje Saulės sistemos istorijoje. Jie gali pasakyti mokslininkams, iš ko buvo pagaminti planetų, įskaitant Žemę, statybiniai blokai.

Erdvėlaivis OSIRIS-REx, kurio misija NASA kainavo 1 milijardą dolerių, dabar pradėjo tirti kitą potencialiai pavojingą asteroidą, vadinamą Apophis. Anksčiau buvo manoma, kad jis atsitrenks į Žemę, tačiau dabar mokslininkai žino, kad 2029 metais asteroidas Apophis priartės prie mūsų planetos arčiau nei bet kuris kitas tokio dydžio asteroidas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()