Proveržis astronomijoje. Aptikta unikali juodoji skylė. Tokios dar nebuvo rasta (Foto)  ()

Mokslininkai mano, kad paslaptingas radijo bangų šaltinis, aptiktas vienoje ryškiausių mūsų galaktikos žvaigždžių spiečių, gali būti vidutinės masės juodoji skylė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodami ATCA radijo teleskopą, esantį Australijoje, astronomai iki šiol atliko nuodugniausią Tukanas 47 rutulinio žvaigždžių spiečių stebėjimą. Čia jie aptiko paslaptingą radijo bangų šaltinį, kuris, kaip manoma, yra vidutinės masės juodoji skylė. Jeigu pasitvirtins „The Astrophysical Journal“ paskelbto tyrimo rezultatai, tai bus tikras proveržis astronomijoje. Faktas yra tas, kad vidutinės masės juodųjų skylių kosmose niekada nebuvo rasta, nors manoma, kad jos egzistuoja, rašo „Space“.

Vidutinės masės juodosios skylės yra trūkstama grandis tarp žvaigždžių masės juodųjų skylių ir supermasyvių juodųjų skylių. Pirmosios atsiranda dėl masyvių žvaigždžių sprogimo ir jų yra daug įvairiose galaktikose, įskaitant mūsų, o antrosios yra galaktikų centre, ypač Paukščių Tako centre. Mokslininkai mano, kad supermasyvios juodosios skylės greičiausiai išaugo iki milžiniškų dydžių, susiurbdamos mažesnes juodąsias skyles. Dėl to, supermasyvios juodosios skylės sveria milijonus ar net milijardus kartų daugiau nei Saulė. Tačiau šio proceso įrodymų dar nebuvo atrasta.

 

Taip pat mokslininkai dar nerado vidutinės masės juodųjų skylių, nors naujo rutulinio žvaigždžių spiečiaus  Tukanas 47 stebėjimo rezultatai rodo, kad pirmoji tokia skylė jau galėjo būti atrasta.

Rutulinis žvaigždžių spiečius Tukanas 47 yra mūsų galaktikoje maždaug 14 500 šviesmečių atstumu nuo mūsų. Tai antras pagal ryškumą panašus objektas Paukščių Take. Žvaigždės ten taip tankiai susikaupusios, kad 120 šviesmečių skersmens sferoje yra milijonai žvaigždžių. Apskritai, rutuliniuose žvaigždžių spiečiuose, kurie yra išsibarstę po visą mūsų galaktiką, yra seniausios žvaigždės.

 

Naudodami ATCA radijo teleskopą astronomai gavo iki šiol išsamiausią Tukanas 47 rutulinio žvaigždžių spiečiaus vaizdą. Stebėdami spiečiaus centre, jie rado paslaptingą radijo bangų šaltinį. Astronomai spėja, kad tai arba vidutinės masės juodoji skylė, arba greitai besisukanti neutroninė žvaigždė, vadinama pulsaru.

Jei tyrimų rezultatai pasitvirtins, o astronomai iš tiesų pirmą kartą aptiko vidutinės masės juodąją skylę, tai reikš proveržį astronomijoje. Anot mokslininkų, manoma, kad rutuliniuose žvaigždžių spiečiuose egzistuoja vidutinės masės juodosios skylės, tačiau iki šiol tam nebuvo pakankamai aiškių įrodymų. Bus atliktas naujas stebėjimas ir, jei paaiškės, kad radijo bangų šaltinis yra unikali juodoji skylė, ji bus aptikta pirmą kartą istorijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()