Dar nemirė! Gaivinamas pirmasis japonų Mėnulio zondas SLIM. Kas vyksta  ()

Įrenginys, pramintas „Mėnulio snaiperiu“, po avarijos dar gali pradėti dirbti Mėnulio paviršiuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonija sausio 19 d. sėkmingai nutūpdė savo pirmąjį SLIM zondą Mėnulyje. Nors nusileidimas buvo švelnus, viskas klostėsi ne taip, kaip planuota. Įrenginio saulės baterijos nepradėjo gaminti elektros, todėl misijos ateitis pakibo ant plauko.

Tačiau Japonijos aviacijos ir kosmoso tyrimų agentūra (JAXA) teigia, kad dar per anksti teigti, kad SLIM jau „mirė“, o misijos inžinieriai stengiasi jam sugrąžinti „gyvybę“, rašo „Space“.

SLIM buvo pramintas „Mėnulio snaiperiu“, nes pirmasis pademonstravo tiksliausio nusileidimo Mėnulio paviršiuje technologiją. Jam pavyko nusileisti per 100 metrų nuo numatytos vietos Šiolio krateryje, o tai yra didžiulis pasiekimas. Anksčiau įrenginiai Mėnulyje nusileisdavo kelių kilometrų spinduliu. Bent jau Japonijos mokslininkai mano, kad taip atsitiko, nes jie ir toliau renka duomenis.

SLIM į Mėnulį iškeliavo praėjusį rugsėjį, į Mėnulio orbitą įskrido gruodžio pabaigoje, o Mėnulyje nusileido sausio 19 dieną. Remiantis JAXA ataskaita, du Mėnulio marsaeigiai, skridę kartu su SLIM, sėkmingai pasiekė palydovo paviršių. Nors šią informaciją taip pat dar reikia patvirtinti.

Tačiau nusileidus Mėnulyje modulis turėjo problemų su saulės baterijų veikimu ir kurį laiką veikė akumuliatoriaus energija. Kaip sausio 22 d. pranešė misijos inžinieriai, akumuliatoriaus įkrova sumažėjo iki 12 %, o SLIM išsijungė. Taip pat tapo žinoma, kad vis dar yra galimybė atnaujinti nusileidimo modulio darbą, jei saulės baterijos pradės gaminti elektrą. Jei taip atsitiks, dar ne viskas prarasta, sakė JAXA.

 

Japonijos mokslininkų teigimu, nusileidus Mėnulyje SLIM pavyko į Žemę perduoti techninius duomenis, kurie parodė, kad visi jo instrumentai veikė gerai. JAXA pažadėjo per kelias dienas pranešti apie savo darbo, kuriuo siekiama atkurti nusileidimo modulį, rezultatus.

Japonijos mokslininkai mano, kad nepaisant iškilusių problemų, misiją galima laikyti sėkminga, nes Mėnulyje įvyko nusileidimas. Tai padaryti yra labai problematiška, nes, pavyzdžiui, JAV nusileidimo modulis „Peregrin“, to negalėjo padaryti ir grįžo į Žemę, kur sudegė atmosferoje.

 

SLIM nusileidus Mėnulyje, Japonija prisijungė prie keturių pasaulio šalių, kurioms anksčiau tai pavyko. JAV ir buvusi Sovietų Sąjunga buvo pirmosios, kurios Šaltojo karo metais savo transporto priemones nuleido ant Žemės palydovo. Po jų, 2013 metais tokios pat sėkmės sulaukė Kinija, o 2023 metais tai padarė Indija su savo misija „Chandrayaan-3“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()