Žvaigždžių tiltas. Kaip atrodys Paukščių Takas, susidūręs su Andromedos galaktika (Foto)  ()

Hablo kosminiu teleskopu buvo užfiksuotas žvaigždžių „tiltas“, jungiantis 2 galaktikas. Taip gali atrodyti Paukščių Takas po milijardų metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai paskelbė naują Hablo teleskopo vaizdą, vaizduojantį galaktikų grupę, pavadintą Arp 295, susidedančią iš trijų galaktikų, esančių už 270 milijonų šviesmečių. Tarp dviejų iš trijų galaktikų driekėsi 250 000 šviesmečių ilgio žvaigždžių ir dujų srautas. Šiame vaizde parodytas pavyzdys, kaip mūsų Paukščių Takas galėtų atrodyti po 4 milijardų metų susijungus su Andromedos galaktika, rašo „Space“.

Arp 295 galaktikų grupė susideda iš trijų galaktikų, pavadintų Arp 295a, Arp 295c ir Arp 295b. Vaizdo centre yra galaktika Arp 295a, iš kurios išnyra ilgas, 250 000 šviesmečių ilgio žvaigždžių ir dujų srautas. Šis savotiškas tiltas jungia Arp 295a su galaktika Arp 295b, kuri nebuvo įtraukta į kadrą. Abu astronominiai objektai yra susiliejimo stadijoje. Tuo pačiu metu nuotraukos dešinėje galima pamatyti trečiąją galaktiką baltai mėlynos spiralės pavidalu – Arp 295c.

Labai ilgas žvaigždžių ir dujų srautas buvo sukurtas dėl Arp 295a ir Arp 295b sąveikos, kai šios galaktikos pradėjo susijungimo procesą. Abiejų galaktikų gravitacija iš kiekvienos iš jų ištraukė žvaigždes ir tarpžvaigždines dujas.

 

Abi galaktikos priartėjo viena prie kitos labai arti, kad pakeistų Arp 295a ir su juo besijungiančio kaimyno formą. Tai buvo spiralinės galaktikos, bet dabar, kaip matyti nuotraukoje, Arp 295a prarado spiralinę formą ir virto beforme netaisyklinga galaktika.

 

Galaktikų susiliejimo procesas gali trukti milijardus metų, kol jos visiškai susilieja į vieną objektą. Dujų emisija iš galaktikų lemia tai, kad abi sąveikaujančios galaktikos gauna papildomų išteklių naujų žvaigždžių formavimuisi.

Galaktikų susiliejimo metu dvi supermasyvios juodosios skylės jų centruose taip pat priartės ir pradės skrieti viena aplink kitą. Dėl to jos susijungs ir taps nauja, dar masyvesne supermasine juodąja skyle, kuri bus naujosios galaktikos centre. Beje, šių juodųjų skylių masė šimtus milijonų kartų didesnė už Saulės masę.

 

Stebėdami tokias galaktikas astronomai gali gauti daugiau informacijos apie Paukščių Tako ateitį. Mūsų galaktika dabar artėja prie Andromedos galaktikos, esančios už 2,5 milijono šviesmečių, 1 079 870 km/val. greičiu. Tai yra maždaug 460 kartų daugiau už F-16 lėktuvo greitį.

 

Remiantis prognozėmis, dvi spiralinės galaktikos susidurs maždaug po 4 milijardų metų ir pavirs nauja didžiule galaktika. Mokslininkai mano, kad Paukščių Takas tuomet gali atrodyti kaip Arp 295a, o galbūt tarp galaktikų atsiras ir „tiltas“.

Remiantis modeliavimu, po Paukščių Tako ir Andromedos galaktikos susijungimo Saulės sistema priartės prie centrinės supermasyvios juodosios skylės Sagittarius A* (Sgr A*), esančios mūsų galaktikoje. Dėl to Saulė bus išstumta iš Paukščių Tako arba pateks į juodąją skylę, kurios masė yra 4,5 milijono kartų didesnė už Saulės masę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()