Galima atsikvėpti. Mėnulyje atgijo Japonijos zondas (Foto)  ()

Praėjus beveik devynioms dienoms po to, kai aparatas „Smart Lander for Investigating the Moon“ (SLIM) nusileido ant Mėnulio paviršiaus ir neteko maitinimo, Japonija atnaujino ryšį su savo kosminiu aparatu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ryšys su SLIM praėjusią naktį buvo sėkmingai užmegztas ir operacijos atnaujintos!“ – sausio 29 d. apie 2 val. 36 min. (Lietuvos laiku) paskelbė Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra (JAXA) savo „X“, (anksčiau „Twitter“) paskyroje.

Sausio 19 d. kosminis aparatas vykdė nusileidimą netoli Shioli kraterio pakraščio, tačiau sugedo vienas iš dviejų pagrindinių jo variklių ir SLIM apvirto „aukštyn kojomis“. Dėl to įrenginio saulės baterijos iš pradžių buvo pasuktos netinkamu kampu ir SLIM negalėjo įsikrauti, tačiau vėlai sekmadienį zondas pradėjo gaminti elektrą – greičiausiai dėl pasikeitusios Saulės šviesos krypties, pranešė „Reuters“.

„Mėnulio snaiperiu“ pramintas erdvėlaivis buvo sukurtas naudojant naują navigacinę sistemą, kuri leidžia tiksliai nusileisti – o tai įrodo įspūdingas SLIM tikslumas, kai, nepaisant technologinės nesėkmės, jis nusileido vos su 100 metrų paklaida – ir Japonija tapo penktąja nacionaline kosmoso agentūra, kuriai pavyko švelniai (nesudaužant) nuleisti erdvėlaivį Mėnulyje. Nusileidimo metu SLIM navigacinė technologija nustatė jo buvimo vietą skrendant, realiuoju laiku lygindama jo kameros vaizdus su palydovo darytomis Mėnulio nuotraukomis.

Dabar SLIM tęs savo misiją, kurios tikslas – išanalizuoti olivino uolienų – įprasto Mėnulio plutos mineralo – sudėtį naudojant daugiaspektrinę kamerą, kuri fiksuoja vaizdus už žmogaus akiai matomų šviesos bangų ilgių ribų. Prieš kosminiam aparatui prarandant energiją, JAXA paskelbė nusileidimo modulio kameros padarytas aplinkinių uolienų nuotraukas – o antradienį „X“ pasidalino nauja „žaislinio pudelio“ uolienos Mėnulio paviršiuje nuotrauka.

 

 

Nors ekspertai dar nėra tikri, kiek laiko SLIM veiks, agentūra jau anksčiau yra sakiusi, kad SLIM nebuvo suprojektuotas išgyventi Mėnulio nakties, kuri prasidės vasario 1 d., rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()