Unikali patirtis. To Žemėje nėra. 240 Hz keistenybės. Kaip garsas sklinda Marse (Audio)  (3)

Tyrėjai kalbėjo apie tai, kokių neįprastų savybių garsas įgyja Marse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis Alberto Einšteino reliatyvumo teorija, šviesos greitis vakuume bus vienodas, kad ir kur jis būtų matuojamas Visatoje. Šviesa visada judės 299 792 458 metrų per sekundę greičiu, o tai yra absoliutus greičio apribojimas Visatoje, rašo „IFLScience“.

Su garsu viskas kitaip, jis juda skirtingose ​​aplinkose skirtingu greičiu – greičiau juda esant didesniam tankiui. Pavyzdžiui, Žemėje garsas sklinda 1500 metrų per sekundę greičiu vandenyje, o ore – apie 340 metrų per sekundę greičiu.

Tyrimai parodė, kad garso greitis mažėja didėjant atominei masei, o tai reiškia, kad garsas didžiausią greitį pasieks kietajame vandenilyje. Toks vandenilis randamas tik esant itin aukštam slėgiui, panašiam į dujų milžinų, tokių kaip Jupiteris, slėgį. Ten garsas skris 36 km/s greičiu – tai bene greičiausias garsas, koks gali sklisti.

Žemės atmosfera yra daug storesnė nei Marso, maždaug 100 kartų storesnė. Todėl tikimasi, kad garsas Raudonojoje planetoje sklistų lėčiau nei Žemėje.

Žinoma, turime garso įrašų Marse, pavyzdžiui, Marso dulkių verpetų (dust devil) švilpimą, todėl garso sklaida šioje planetoje vis dar išlieka.

 

Be to, Marsas yra viena iš dviejų planetų, kurioje žmonės iš tikrųjų galėjo išmatuoti garso greitį. 2022 m. eksperimento metu NASA marsaeigis „Perseverance“ paleido lazerio spindulį į uolą ir laukė, kol jo mikrofonai užfiksuos smūgio bangą. Marsaeigio atlikti eksperimentai parodė, kad garso greitis Jezero krateryje yra vidutiniškai 240 metrų per sekundę. Žinoma, garso greitis skiriasi priklausomai nuo aukščio ir temperatūros.

 

Todėl keičiantis dienai Marse garso greitis dėl temperatūros kritimo pasikeičia apie 10 %. Tačiau yra keletas keistenybių, kurios buvo pastebėtos Raudonojoje planetoje. Dėl to, kad garsas prasiskverbia per anglies dioksidą esant žemam slėgiui, Marse garso dažnių juostoje keičiasi garso greitis.

„Pasirodo, kad Marse aukštesni nei 240 Hz dažniai sklinda daugiau nei 10 m/s greičiau nei žemi dažniai. Tai gali sukelti unikalią muzikos klausymo patirtį Marse, kur aukštos natos pasigirs anksčiau, palyginti su žemaisiais dažniais“, - sakoma NASA komandos pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: