Naujas Visatos vaizdas. 1 000 000 objektų. Kerintys kadrai! Kas buvo atrasta (Foto, Video)  ()

Mokslininkai pristatė kosminio stebėjimo, atlikto naudojant eROSITA rentgeno kosminį teleskopą, rezultatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasario 1 d. astronomai pristatė katalogą eRASS1 (eROSITA All-Sky Survey Catalogue) – didžiausią visų laikų galingiausių Visatos energijos šaltinių, tokių kaip didžiulės sprogstančios žvaigždės ir aktyvios galaktikos šerdys, maitinančios juodąsias skyles, katalogą. Čia taip pat pristatomos didžiausios žinomos struktūros Visatoje – kosminio karštų dujų tinklo skaidulos, jungiančios galaktikas galaktikos spiečiuose, rašo „Space“.

Vokiečių mokslininkų sukurtas kosminis rentgeno teleskopas eROSITA savo darbą pradėjo 2019 m., o dabar astronomai paskelbė pirmuosius Visatos stebėjimo rentgeno spinduliais rezultatus. Teleskopas aptiko beveik 1 milijoną didelės energijos šaltinių, įskaitant daugiau nei 700 000 supermasyvių juodųjų skylių.

Vos per pirmuosius šešis veiklos mėnesius, kaip paaiškėjo, eROSITA aptiko daugiau didelės energijos rentgeno spinduliuotės šaltinių nei buvo aptikta per 60 metų. Visatos stebėjimo rentgeno spinduliais rezultatai padės atsakyti į kai kuriuos svarbiausius kosmologijos klausimus. Pavyzdžiui, kaip išsivystė Visata ir kodėl erdvės audinys plečiasi su pagreičiu?

 

Stebėjimų rezultatai rodo, kad teleskopas aptiko daugiau nei 1000 galaktikų superspiečius, dvi juodąsias skyles, kurios išsiveržia kvaziperiodiškai ir nustatė žvaigždžių rentgeno spinduliuotės poveikį vandens sulaikymui ir aplink jas skriejančių planetų atmosferoms.

 

eROSITA teleskopo stebėjimų, atliktų nuo 2019 m. gruodžio iki 2020 m. birželio mėn., rezultatai buvo įrašyti į eRASS1 katalogą. Per šį laikotarpį kosminis teleskopas aptiko maždaug 170 milijonų atskirų rentgeno šviesos dalelių arba fotonų.

 

Šių dalelių tyrimas leido atrasti 900 000 rentgeno spindulių šaltinių, iš kurių 700 000 maitina supermasyvios juodosios skylės, kurios sukuria ryškius kvazarus aktyviose galaktikų šerdyje. Kvazarų šviesa tokia stipri, kad dažnai užgožia visų galaktikos žvaigždžių šviesą.

 

eRASS1 kataloge taip pat yra 180 000 rentgeno spindulius skleidžiančių žvaigždžių Paukščių Take, 12 000 galaktikų spiečių ir net egzotiškų rentgeno šaltinių klasių, tokių kaip binarinės žvaigždės, supernovos liekanos, pulsarai ir kiti objektai.

Duomenų paskelbimas įspūdingas ir tuo, kad parodo tikslias vietas, iš kurių atsiranda atskiros rentgeno dalelės, taip pat tų fotonų atvykimo laiką ir energiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()