Vienas brangiausių kosmoso projektų. Uždegta žalia šviesa! Megaprojektas LISA (Foto, Video)  (1)

Vienas brangiausių Europos kosmoso agentūros projektų oficialiai patvirtintas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos kosmoso agentūra (ESA) patvirtino, kad lazerinio gravitacinių bangų detektoriaus LISA (Laser Interferometer Space Antenna) projektas bus įgyvendintas, o į kosmosą jis iškeliaus ne anksčiau kaip 2035 m. Detektoriaus projektas buvo kuriamas daugiau nei 15 metų, rašo BBC.

Net savo reliatyvumo teorijoje Albertas Einšteinas numatė gravitacinių bangų egzistavimą. Gravitacinės bangos taip pat vadinamos raibuliais erdvėlaikio audinyje, kurį galima palyginti su bangavimu, kuris plinta ežero ar upės paviršiumi, kai juo juda valtis.

Pirmą kartą gravitacinės bangos buvo aptiktos tik 2015 m., naudojant antžeminį LIGO detektorių. Šios bangos atsirado susidūrus masyvioms juodosioms skylėms, kurių masė milijonus kartų didesnė už Saulės masę.

Tačiau naujasis kosminis gravitacinių bangų detektorius LISA leis mokslininkams aptikti šiuos reiškinius esant daug ilgesniam bangos ilgiui. Žemėje gravitacinės bangos aptinkamos pagal trikdžius, kuriuos jos sukelia lazerio spindulio kelyje, kai jis sklinda 4 km ilgio L formos tuneliais.

LISA veiks panašiai, tačiau lazerio spinduliai bus nukreipti daug didesniu atstumu ir tarp trijų identiškų erdvėlaivių, išdėstytų lygiakraštyje trikampyje. Atstumas tarp įrenginių bus 2,5 milijono km.

Kosmoso detektoriaus projektas buvo vykdomas daugiau nei 15 metų, tačiau dabar Europos kosmoso agentūra (ESA) paskelbė, kad jį įgyvendins padedama NASA. LISA paleidimas į kosmosą planuojamas ne anksčiau kaip 2035 m.

 

 

ESA apskaičiavo, kad projekto įgyvendinimo kaina yra maždaug 1,9 mlrd. dolerių. Mokslininkai mano, kad gravitacinių bangų tyrimas padės atsakyti į svarbius klausimus apie Visatos sandarą ir istoriją.

Atsižvelgiant į tai, kad gravitacinės bangos atsiranda susidūrus dviem masyvioms juodosioms skylėms, mokslininkai taip pat domisi toliau tirti šių objektų prigimtį. Manoma, kad centrinių juodųjų skylių atsiradimas ir evoliucija yra neatsiejamai susiję su galaktikų, kuriose jos yra, gimimu ir evoliucija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(0)
(31)

Komentarai (1)