Unikali NASA operacija Marse. Kokia „Ingenuity“ sraigtasparnio katastrofos priežastis (Video)  ()

Mokslininkai bando suprasti, dėl ko buvo sugadintos Marso sraigtasparnio mentės, dėl kurių jis baigė savo misiją Marse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors sraigtasparnis „Ingenuity“ niekada neskris į Marso dangų ir jo misija gali būti laikoma baigta, NASA vis dar tiksliai nežino, dėl ko buvo pažeistos orlaivio rotoriaus mentės. Norėdami tai išsiaiškinti, mokslininkai atliks specialų bandymą, kurio metu paleis „Ingenuity“ propelerį, kuris šiuo metu yra Raudonosios planetos paviršiuje, rašo „Gizmodo“.

Praėjo savaitė po to, kai NASA paskelbė, kad „Ingenuity“ sraigtasparnio misija baigėsi. Per paskutinį „Ingenuity“ skrydį sausio 18 d. jis apgadino visas keturias pagrindines rotoriaus mentes. Nors iš pradžių mokslininkai manė, kad buvo pažeista tik viena mentė, sprendžiant iš į Žemę išsiųstų vaizdų.

Sausio 18-ąją mokslininkai prarado ryšį su sraigtasparniu, o kai pavyko jį atkurti, jie aptiko, kad „Ingenuity“ sulūpo ir nebegalės pakilti į Marso dangų.

Remiantis nauja NASA ataskaita, vis dar tiksliai nežinoma, kas sukėlė kietą nusileidimą, sugadinusį sraigtasparnio ašmenis. Galbūt skrydžio metu akumuliatoriaus galia smarkiai sumažėjo, dėl to sraigtasparnis netyčia atsitrenkė į paviršių.

 

Siekdami išsiaiškinti katastrofos priežastį, mokslininkai lėtai suks sraigtasparnio mentes ir reguliuos pasvirimo kampą, kad nustatytų žalos mastą. Šio bandymo metu mokslininkai rinks duomenis, kurie padės suprasti, kas iš tikrųjų atsitiko. NASA teigė, kad nepaisant to, ką rodo bandymo duomenys, sraigtasparnis daugiau niekada neskris ir jo misija tikrai gali būti laikoma baigta.

 

Sraigtasparnis „Ingenuity“ su „Perseverance“ marsaeigiu nusileido Marse 2021 m. vasario mėn. Iš pradžių buvo planuota, kad sraigtasparnis per 30 dienų atliks tik 5 skrydžius ir taip pademonstruos galimybę skraidyti plonoje Marso atmosferoje.

Tačiau galiausiai Marso sraigtasparnis pranoko visus mokslininkų lūkesčius ir sugebėjo net 72 kartus pakilti virš Marso paviršiaus. Per beveik 3 metus Marse sraigtasparnis įveikė 17 700 metrų atstumą ir iš viso skrido 129 minutes.

 

 

NASA mokslininkų teigimu, sraigtasparnio technologija bus panaudota kuriant kitus panašius lėktuvus, kurie ateityje skris į Marsą ir kitas Saulės sistemos planetas.

Visą savo darbo laiką Marse sraigtasparnis „Ingenuity“ buvo patikimas marsaeigio „Perseverance“ pagalbininkas, padėjęs jam rasti saugių būdų judėti raižytu Raudonosios planetos reljefu ieškant senovės Marso gyvybės ženklų ir atliekant kitus svarbius mokslinius tyrimus. Pavyzdžiui, marsaeigis patvirtino tai, ką mokslininkai manė ilgą laiką – Marse tikrai buvo skysto vandens ežerų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()