460 m/s. Žemė nuolat sukasi. Kodėl žmonės nejaučia šio sukimosi. Yra dvi priežastys  (1)

Mūsų planeta visiškai apsisuka aplink savo ašį per 24 valandas, tačiau yra priežasčių, kodėl mes nejaučiame, kad Žemė sukasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei kada nors važiavote karusele, turite atsiminti, kad dėl šio sukimosi ratu, atrodo, kad netrukus būsite išmestas iš karuselės. Todėl reikėjo tvirtai įsikibti, kad taip nenutiktų. Žemė aplink savo ašį sukasi daug greičiau nei karuselė (ties pusiauju 460 m/s greičiu, ties Lietuvos platuma apie 270 m/s), tačiau žmonėms nereikia niekur laikytis, kad neišskristų į kosmosą. Tuo pačiu metu žmonės nejaučia Žemės sukimosi. Kodėl taip nutinka? Apie tai rašo „Live Science“.

Mokslininkai įvardija dvi priežastis, kodėl nejaučiame Žemės sukimosi.

Pirma, mūsų planeta labai sklandžiai sukasi aplink savo ašį. Pavyzdžiui, Jei sėdite automobilyje ir važiuojate pastoviu greičiu greitkelyje, užsimerkę ir sumažinę kelio triukšmą, galite pasijausti nejudantys. Jei padidinsite arba sumažinsite greitį, galite pajusti judesį. Bet jei taip neatsitiks, atsiranda nejudrumo jausmas.

Pasak Grego Gburo iš Šiaurės Karolinos valstijos universiteto (JAV), nėra tokio dalyko kaip absoliutus judėjimas, o yra tik santykinis judėjimas. Apie tai praeityje kalbėjo ir Galileo Galilei bei Isaacas Newtonas. Pavyzdžiui, Galileo pasiūlė įsivaizduojamą eksperimentą, kai žmogus yra ramiu vandeniu plaukiančiame laive, arba uoste stovinčiame laive. Pagal fizikos dėsnius žmogus skirtumo nepajus.

 

Mokslininkų teigimu, viskas Žemėje taip pat juda kartu su žmogumi. Pavyzdžiui, planetos atmosfera juda taip pat greitai, kaip ir mes, todėl mūsų atžvilgiu ji nejuda.

Yra ir antra priežastis, kodėl žmonės nejaučia Žemės sukimosi. Ta priežastis yra gravitacija. Ši jėga, kuri išlaiko žmones planetos paviršiuje, yra daug stipresnė už jėgą, kuri priverstų žmones skristi į kosmosą greito Žemės sukimosi metu.

Pojūtis, kuris, regis, bando mus išmušti iš karuselės, vadinamas įcentriniu pagreičiu. Tai yra inercijos jausmas, nes kūnas ir toliau juda tiesia linija, kol vyksta apskritas sukimasis. Besisukdama Žemė taip pat bando išmesti visus ant jos esančius objektus į kosmosą, tačiau gravitacijos jėga neleidžia tai padaryti ir priešinasi išcentrinei jėgai.

 

Laisvojo kritimo pagreitis Žemės paviršiuje, kuris skaitine prasme lygus gravitacijos jėgai, yra apie 9,8 m/s2, o jo sumažėjimas dėl Žemės sukimosi ties pusiauju, kur viskas juda greičiausiai, yra apie 0,03 m/s2. Tai labai maža, palyginti su tuo, ką žmonės jaučia iš pačios gravitacijos, todėl pačios Žemės sukimosi nepastebime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(1)
(22)

Komentarai (1)