Ieškos „nematomos Visatos“ Žemėje. NASA išsiuntė į kosmosą ypatingą aparatą PACE (Video)  ()

Į orbitą iškeltas naujas palydovas, kuris suteiks precedento neturintį vaizdą apie Žemės mikroskopinę jūrinę gyvybę ir mažiausias atmosferos daleles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį, vasario 8 d., naujas revoliucinis NASA palydovas PACE iškeliavo į kosmosą bendrovės „SpaceX“ raketa „Falcon 9“. Pati raketa sėkmingai sugrįžo į paleidimo aikštelę po 10 minučių, o praėjus pusantros valandos po paleidimo, palydovas išskleidė savo saulės baterijas ir pradėjo gauti elektros energiją. PACE sukurtas tirti mikroskopinę jūrinę gyvybę Žemėje ir mažiausias daleles mūsų planetos atmosferoje, rašo CNN.

NASA mokslininkų teigimu, naujasis palydovas leis suprasti, kaip aerozoliai ir debesys, taip pat fitoplanktonas vandenyne tarnauja kaip vandenyno būklės ir visuotinio atšilimo rodikliai. Trys PACE esantys prietaisai rinks duomenis skirtingais šviesos bangos ilgiais, leisdami mums pamatyti dalykus, kurių mokslininkai niekada anksčiau negalėjo pamatyti. Tyrėjai teigia, kad PACE tyrinės „nematomą Visatą“ jūroje ir danguje.

PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) palydovas turėtų veikti 3 metus, nors turi pakankamai degalų, kad galėtų veikti dar 10 metų, kad gautų daugiau informacijos apie tai, kaip keičiasi Žemės klimatas, taip pat kas vyksta su planetos vandenynais.

Sausio mėnesį NASA paskelbė, kad praėjusieji metai buvo karščiausi istorijoje, o tai yra dalis bendros pasaulinės temperatūros kilimo per pastarąjį dešimtmetį. Atšilimą daugiausia sukelia anglies dioksido išmetimas. Po emisijų šias dujas sugeria žemė ir vandenynai, tačiau dalis jų lieka atmosferoje ir sulaiko kitas šiltnamio efektą sukeliančias dujas, dėl kurių Žemė įkaista. Mokslininkai teigia, kad PACE leis geriau suprasti, kaip vyksta anglies mainai tarp vandenyno ir atmosferos.

 

 

Tačiau atšilimą ypač skatina atmosferoje esančios aerozolio dalelės, kurias sudaro teršalai, dulkės, dūmai ir jūros druska. Aerozoliai gali atspindėti arba sugerti saulės šviesą ir paveikti debesų susidarymą. Jie taip pat vaidina didžiulį vaidmenį formuojant orų sąlygas, daro įtaką oro kokybei ir klimatui Žemėje.

Aerozoliai gali prisidėti prie oro kokybės pablogėjimo, o tai lemia lėtinių žmonių kvėpavimo takų ligų atsiradimą. Taigi aerozolių sudėties ir jų vietos atmosferoje supratimas gali padėti nustatyti, kur oras yra labiausiai užterštas.

 

 

Beveik 70 % Žemės paviršiaus dengia vandenynai, kurie slepia daug daugiau paslapčių, tačiau mokslininkai tikisi, kad PACE gali padėti jas atskleisti. NASA mokslininkai teigia, kad naujasis palydovas yra pažangiausia kada nors į kosmosą paleista technologija vandenynų biologijai tirti.

Iš orbitos PACE ieškos šviesos, atsispindinčios nuo mažyčių organizmų, vadinamų fitoplanktonu, kad pamatytų, kur jie klesti Žemės vandenynų paviršiuje. Pirmą kartą mokslininkai tyrinės fitoplanktoną pasauliniu mastu. Nors fitoplanktonas atlieka svarbų vaidmenį šalinant anglies dioksidą iš atmosferos, kai kurios rūšys kelia grėsmę kitoms planetos jūrinės gyvybės formoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()