Paskutinis prieglobstis. NASA „Ingenuity“ katastrofos vietai suteikė neįprastą pavadinimą  ()

Neseniai sraigtasparnis „Ingenuity“ susidūrė su sunkumais, kurie neleido tęsti jo misijos. Pagerbdama jį, NASA pavadino jo katastrofos vietą neįprastu pavadinimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA sraigtasparnis „Ingenuity“, kuris sužavėjo daugelio vaizduotę savo nepamirštamais skrydžiais į Marsą, surado savo paskutinę poilsio vietą, dabar vadinamą „Valinoro kalvomis“ (Valinor Hills).

Šis pavadinimas, įkvėptas mitinės vietos iš J. R. R. Tolkieno fantasy žanro knygų, amžinai žymės vietą, kur baigėsi legendinė „Ingenuity“  kelionė po Raudonąją planetą, rašo „Space“.

Su marsaeigiu „Perseverance“ paleistas „Ingenuity“ į istoriją pateko 2021 m. balandžio 19 d., kai pirmą kartą pakilo į orą kitoje planetoje. Tai, kas iš pradžių buvo planuota kaip trumpa penkių skrydžių misija, greitai virto ilgalaike misija, demonstruojančia Marso tyrinėjimo iš oro potencialą. „Ingenuity“ skrydžiai ne tik įrodė, kad išretėjusioje Marso atmosferoje įmanomi skrydžiai, bet ir atvėrė naujas galimybes tyrinėti, rinkti duomenis ir palaikyti būsimas misijas.

Tačiau šio mažo, bet galingo sraigtasparnio kelias neapsiėjo be nuotykių. Paskutinis „Ingenuity“ skrydis netikėtai baigėsi dėl sudėtingo Marso reljefo, kuris apsunkina navigaciją ir dėl to buvo pažeistos pagrindinės rotoriaus mentės. Nepaisant šios nesėkmės, sraigtasparnis išlieka geros būklės ir gali siųsti inžinerinius duomenis į Žemę tol, kol yra „Perseverance“ diapazone.

 

Tokia transporto priemonės būsena žymi svarbų kosmoso tyrinėjimo momentą, nes „Ingenuity“ stacionari būsena simbolizuoja ir tiesioginio indėlio pabaigą, ir ilgalaikį bei nenutrūkstamą jo misijos poveikį Raudonosios planetos tyrimams. „Perseverance“ ir toliau ieškant Marse gyvybės ženklų, „Ingenuity“ palikimas gyvuos ir įkvėps ateities misijas toliau atskleisti ir suprasti mūsų kaimyninės planetos paslaptis.

„Ingenuity“ istorija yra ne tik apie technologijų pažangą; tai žmogaus kūrybiškumo, ryžto ir neišvengiamo tyrimų patrauklumo liudijimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()