Pusė amžiaus po „Apollo“ misijos. JAV „šturmuoja“ Mėnulį. Paleidimas įvyko! (Video)  ()

Mėnulio zondas „Odisėjas“, pakilo „Falcon 9“ raketa iš NASA Kenedžio kosminio centro Kanaveralo kyšulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstyvą ketvirtadienio rytą, 8 val. Lietuvos laiku, iš Floridos buvo paleistas Hiustone įsikūrusios aviacijos ir kosmoso bendrovės „Intuitive Machines“ sukurtas Mėnulio zondas. Misija IM-1 yra pirmasis JAV bandymas nusileisti Mėnulyje per daugiau nei pusę amžiaus.

Bendrovės nusileidimo aparatas „Nova-C“, pramintas „Odisėjumi“ (Odysseus), pakilo „SpaceX“ raketa „Falcon 9“ iš NASA Kenedžio kosminio centro Kanaveralo kyšulyje.

 

Tiesioginiame vaizdo įraše buvo matyti, kaip dviejų pakopų raketa riaumoja nuo paleidimo aikštelės ir lekia į tamsų dangų virš Floridos Atlanto vandenyno pakrantės, palikdama ugningą pėdsaką.

Be to, raketa gabenami šeši NASA prietaisai, skirti duomenims apie Mėnulio aplinką rinkti prieš NASA planuojamą astronautų sugrįžimą į Mėnulį vėliau šį dešimtmetį.

 

Planuose numatyta, kad „Intuitive Machines“ zondas „Nova-C“ pasieks kelionės tikslą po maždaug savaitę trukusio skrydžio vasario 22 d. Pagal planą jis turėtų nusileisti Malapert A krateryje netoli Mėnulio pietų ašigalio.

Jei skrydis bus sėkmingas, tai būtų pirmasis kontroliuojamas JAV erdvėlaivio nusileidimas į Mėnulio paviršių nuo paskutinės „Apollo“ įgulos Mėnulio misijos 1972 m.

2024 m. sausį kito privataus JAV Mėnulio zondo „Peregrine“ misija žlugo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()