Amerikietiškas „Nova-C“ modulis nukrito ant šono nusileidžiant Mėnulyje. Negali susisiekti su Žeme  ()

Pamažu aiškėja pirmojo per daugiau nei 50 metų į Mėnulį nusileidusio amerikiečių modulio „Nova-C“ būklė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak transporto priemonę sukūrusios bendrovės vadovo, atrodo, kad modulis guli ant šono, o abi ryšio antenos nukreiptos žemyn.

Vienas iš dviejų saulės kolektorių nukreiptas nuo saulės, tačiau antrasis, atrodo, gali generuoti energiją. Tokią padėtį galėjo lemti kelios klaidos, padarytos galutinai surenkant modulį.

Artėjant prie Mėnulio staiga paaiškėjo, kad lazerinis tolimatis, kuris turėjo būti pagrindinis prietaisas nusileidimo į paviršių metu, buvo išjungtas.

Lazeris buvo išjungtas Žemėje saugumo sumetimais, nes kėlė pavojų surinkimo įgulos matomumui. Paskutiniame etape netyčia buvo pamiršta jį įjungti.

Tolimatis negalėjo būti įjungtas programine įranga.

Pirmasis pranešimas apie modulio vertikalų nusileidimą Mėnulyje buvo paremtas nusileidimo metu gautais telemetrijos duomenimis ir neturi nieko bendra su faktine modulio padėtimi Mėnulyje.

Tvirtas kaip tankas, stilingas, įspūdinga kobalto baterija, 70 sporto režimų, puikiai veikia ir geros kainos. Rekomenduoju (Foto, Video, „Kospet Tank T2“ apžvalga)
11153 6

„Kospet Tank T2“ - vienas naujausių ir pačių geriausių šios kompanijos išmaniųjų laikrodžių, kokius esu bandęs. Karinio tvirtumo, labai puikaus dizaino ir vartotojo sąsajos, įspūdinga kobalto baterija, daugybė ir tiksliai matuojamų sveikatos rodiklių, sporto režimų, sklandus veikimas, šauni APP ir nuostabiai gera kaina.

Išsamiau

Bendrovė iškėlė prielaidą, kad viena iš šešių nusileidimo modulio kojų galėjo užsikabinti už uolos ir apvirsti.

Tačiau viskas rodo, kad nusileidimo modulis yra „stabilus šalia numatytos nusileidimo vietos“, netoli Malapert A kraterio, esančio netoli Mėnulio pietų ašigalio.

Ryšys su aparatu palaikomas, jis priima komandas, o operatoriai bando išgauti pirmąsias nuotraukas iš laive įrengtų kamerų.

Bendrovė taip pat patikslino, kad penki iš šešių laive esančių mokslinių prietaisų gali laisvai veikti ir neatrodo, kad jų mokslinei misijai kiltų grėsmė.

 

Tai pasakytina ir apie komercinius naudinguosius krovinius.

Laimei, modulio akumuliatoriai buvo visiškai įkrauti per sąlytį su Mėnulio paviršiumi ir dar ilgai užtikrins borto įrangos veikimą.

„Intuitive Machines“ modulis „Nova-C“ į kosmosą buvo paleistas 2024 m. vasario 15 d. Vasario 22 d. vakare jis įskriejo į žiedinę Mėnulio orbitą, o vasario 23 d. nusileido ant palydovo paviršiaus.

Tai buvo pirmasis per daugiau nei 50 metų Jungtinėse Valstijose surinkto modulio nusileidimas Mėnulyje.

Tai taip pat buvo pirmasis privačios bendrovės modulio nusileidimas Mėnulyje ir artimiausias nepilotuojamos stoties nusileidimas prie Mėnulio pietų ašigalio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()