Vos 37 metukai. Gauti pirmieji naujos neutroninės žvaigždės egzistavimo įrodymai (Video)  ()

Džeimso Webbo kosminio teleskopo pagalba gauti pirmieji naujos neutroninės žvaigždės egzistavimo įrodymai. Ji tokia jauna, kad jai ne milijardai metų, o tik 37 „metukai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jos gimimo data – 1987 m. vasario 23 d.

Žvaigždė pavadinta SN 1987A. Ji virto supernova labai artimu kosminiu atstumu – Didžiajame Magelano debesyje už 168 tūkstančių šviesmečių nuo Žemės.

Dėl to sekti objektą buvo lengviau nei įprastai, o tuo mokslininkai ir užsiėmė kelis mėnesius. Tačiau po supernovos užgesimo numanomoje jos liekanų vietoje nieko nebuvo.

Mokslas teigia, kad mėlynajai superžvaigždei virtus supernova, iš jos liekanų susidaro juodoji skylė arba neutroninė žvaigždė.

Abi šias žvaigždes labai sunku pastebėti jauname amžiuje, kol jos nepritraukia kosminių šiukšlių.

[Vokietija] Fantastiškos kainos mobilios energijos stotelės tik 111€! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („DLNRG PD320“)
8174 8

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Sėkmė nusišypsojo Kardifo universiteto komandai, kuri 2019 m. pastebėjo švytėjimo anomalijas tam tikruose šviesos bangų ilgiuose.

Mokslininkai, naudodami infraraudonųjų spindulių prietaisus, esančius Džeimso Webbo kosminiame teleskope, analizavo dulkes SN 1987A vietoje.

Jie aptiko argono, kuris buvo jonizuotas penkis kartus, pėdsakų. Norint išmušti beveik trečdalį iš 18 elektronų šios medžiagos atome, reikia labai didelės energijos fotonų.

 

Jų šaltinis galėjo būti tik neutroninė žvaigždė šiame kosmoso kampelyje.

Taip, mokslo požiūriu šiai žvaigždei ne 37, o 168 037 metai, nes jos šviesa teleskopą pasiekė visai ne akimirksniu.

O visatoje dabar tikriausiai atsiranda ir kitos neutroninės žvaigždės, kurios yra jaunesnės. Bet apie jas kol kas nieko nežinoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()