Žemę iš Mėnulio pasiekė svarbus signalas – ekstremalų momentą išgyvenęs Japonijos zondas atsiuntė tai įrodantį kadrą (Foto)  ()

Japonijos Mėnulio tyrimų modulis (SLIM) išgyveno jau antrąją stingančio šalčio naktį ir atsiuntė tai patvirtinantį įrodymą – nuotrauką, užfiksuotą jam atsibudus.



© JAXA nuotr. (Atvira licencija)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sausio 19 dieną Mėnulio paviršiuje Japonijos zondas nusileido itin tiksliai, tačiau „šiek tiek kreivai“, t. y. aukštyn kojomis. Tai gerokai apsunkino visos likusios misijos darbą, nors esminė užduotis – nusileisti suplanuotoje vietoje – buvo įgyvendinta viršijant lūkesčius.

Vis dėlto, buvo manoma, kad dėl zondo padėties įranga neištvers stingdančios Mėnulio nakties. Kaip paaiškėjo vėliau, technika buvo patvaresnė nei tikėtasi – Mėnuliui sukantis aplink Žemę, Saulė ėmė šviesti į pasvirusio zondo Saulės baterijas ir įranga buvo aprūpinta reikiama energija.

Taigi, vasario pabaigoje Japonijos kosmoso agentūra (JAXA) pranešė, kad SLIM pavyko išgyventi pirmąją Mėnulio naktį. Dabar paaiškėjo, kad modulis išgyveno ir antrąją naktį.

„(...) Mus pasiekė žinia iš SLIM, kuri patvirtino, kad erdvėlaivis antrą kartą įveikė Mėnulio naktį! Kadangi Saulė vis dar buvo aukštai, o įranga aprūpinta energija, navigacine kamera padarėme keletą įprasto peizažo nuotraukų“, – socialinėje platformoje „X“ praėjusią savaitę pranešė JAXA.

[Vokietija] Daiktas, kokio dar tikrai nesate matę! Programuojami išmanūs vištidės vartai su saulės elementais. Ribotas kiekis
5388 4 2

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Stulbinamų galimybių daiktas

Išsamiau

 

Anot pranešimo, įranga, kuri išgyveno pirmąją Mėnulio naktį, veikė ir po antrosios Mėnulio nakties. Vis dėlto, kai kurių temperatūros jutiklių ir nenaudojamų akumuliatorių elementų sistemose jau fiksuojami gedimai.

 

SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) yra taip vadinamas „Išmanusis Mėnulio tyrimų nusileidimo modulis“.

Misijos tikslas – pademonstruoti, kad Mėnulyje galima nusileisti itin tiksliai. Misijos metu buvo siekiama įgyvendinti sėkmingą kontroliuojamą nusileidimą su leistina 100 metrų paklaida nuo tikslios suplanuotos nusileidimo vietos. Misijos metu modulis nusileido vos 55 metrų atstumu nuo numatyto nusileidimo taško.

 

Pastaruoju metu netrūksta bandymų nusileisti Mėnulyje.

 

JAV kosminių skrydžių bendrovės „Intuitive Machines“ sukonstruotas nusileidimo Mėnulyje aparatas vasario pabaigoje tapo pirmuoju privačios kompanijos Mėnulyje nusileidusiu erdvėlaiviu.

Bendrovės „Intuitive Machines“ sukurtas ir pagamintas nusileidimo aparatas „Nova-C Odysseus“ nusileido Mėnulio pietų ašigalio regione.

Be to, tai buvo pirmasis po daugiau nei prieš 50 metų įvykdytos paskutinės programos „Apollo“ misijos „Apollo 17“ Mėnulyje nusileidęs JAV aparatas. Tiesa, nusileidimo modulis nusileido grubokai ir yra vienu šonu parimęs į uolą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()